Bauhaus Ivanovice, nezničitelné UFO bez stavebního povolení

Bauhaus Ivanovice, nezničitelné UFO bez stavebního povolení
"Pět hektarů zničené půdy, pane. K tomu není co dodat," říká se sedláckou strohostí ivanovický starousedlík Jiří Bubík, zatímco jeho kůň Kamík si myslí svoje. V rozdělení názorů na Bauhaus je členění ivanovických na starousedlíky a "nováky" důležité. Aspoň podle té části starousedlíků, podle nichž mají problém s Bauhausem hlavně "ti noví," kteří si po roce 2003 postavili své domy těsně u pozemků označených od roku 1994 územním plánem za průmyslovou zónu. "Tady už kvůli tomu padlo facek!," prohodí hospodář.
Bauhaus staví, přesto že by neměl, tvrdí nevládní organizace Nesehnutí a sdružení Klidné Ivanovice, které proti stavbě několik let marně bojují. A právě o to v Ivanovicích jde: existuje možnost, jak zastavit stavbu do doby, než soud rozhodne spor o to, jestli vůbec v dané podobě smí stát? Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu z konce letošního května říká, že v případech, jako je ivanovický Bauhaus, to možné není. Ale nepředbíhejme.
"Všem to tady vadí, ale co naděláme?" říká paní Ludmila Radová, která se na staveniště Bauhausu dívá z chaty v zahrádkářské kolonii za čtyřproudovkou na Brno. Její názor je v okolí stavby velmi rozšířený: proti velkému investorovi nic nezmůžeme. Paní Radová jezdí na chatu v Ivanovicích 23 let a pamatuje, kdy tady nestála ani čtyřproudovka postavená ještě za minulého režimu, ani hypermarket Globus, který vyrostl nedávno. "V září mají Bauhaus otvírat, tak nevím, jak to stihnou. Horší to mají dole v Ivanovicích. Postavili tam drahý baráky a teď se na to budou muset dívat."
"Pro mě je nepochopitelné, že se to vůbec může stát," rozhořčí se Gabriela Bambuchová. "Je mi líto, že slovo mají velké korporace, co mají peníze a lidi jsou až na posledním místě," dodává žena, která bydlí daleko od Bauhausu na druhé straně Ivanovic nad zahrádkářskou kolonií. Lidé spojení s Klidnými Ivanovicemi získali v komunálních volbách dvě křesla v sedmičlenném zastupitelstvu. Ivanovice mají asi 1150 voličů.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
10. 6. 2011 18:37

Další díl příběhu o tom, jestli zákony a úřady v Česku stojí spíš na straně jednotlivce nebo velkých korporací, se píše v Ivanovicích u Brna.

 

Právě se děje

Další zprávy