Stylový byt: Minimalismus září čistotou a jednoduchostí

td
5. 1. 2012 11:17
Harmonie se často skrývá v minimálním zařízení s maximálním efektem
Foto: Jan Langer

Čisté linie, vzdušný prostor a všeobjímající jednoduchost, to jsou hlavní rysy minimalistického stylu, který sluší snad každému bytu. Minimalismus je nadčasový a nepodléhá téměř žádným trendům, proto jeho popularita nadále vzrůstá. Není však pro každého, vyžaduje totiž značnou sebekázeň. Je třeba zahodit vše nepotřebné a zachovat pouze to nejpotřebnější, vše barevně a tvarově sladit a v neposlední řadě - čistý vzhled bytu bez veškerých zbytečností i zachovat.

Seriál Stylový byt

Bydlení není jen o užitnosti, ale také o designu. Připravili jsme proto seriál, který vás provede nejrůznějšími styly zařízení bytu. Stylový byt vám představí nejvhodnější materiály, dekorace a tipy, jak vytvořit fungujiící a elegantní interiér

Základem interiéru by měly být hladké povrchy, spíše než koberec je proto vhodná dřevěná či litá podlaha neutrálních barev. Pokud nemáte jasnou představu o tom, jak by byt měl vypadat, zachovejte bílé stěny, nejosvědčenější kombinací je minimalistická černobílá s další doplňkovou barvou. K dosažení maximální vzdušnosti v místnosti pomůžou materiály jako sklo, dřevo nebo kámen, které navodí atmosféru syrovosti.

Dalším krokem k maximálnímu efektu je promyšlené využití úložných prostor. Vše schovejte do vestavěných skříní a sestav menších poliček. Ty však musí být uzavřené, aby dojem z minimalistického úhledného stylu nekazil pohled na nepotřebné harampádí. Další doplňky volte jen s rozvahou, mnohem působivější jsou volné čisté plochy. Velkou roli potom hraje osvětlení, se kterým se vyplatí trochu experimentovat. Minimalistickým interiérům sluší velká okna a dostatek denního světla.

Výhodou minimalistického stylu je snadný úklid, ovšem nehodí se pro každého. Vyžaduje časté utírání prachu, schopnost udržet systematický pořádek a oprostit se od dojmu strohosti, který může minimalismus vyvolávat.

 

Právě se děje

Další zprávy