Stylový byt: Pusťte do interiéru japonskou harmonii

TD
20. 12. 2011 10:35
Síla japonského interiéru spočívá v naprostém souladu s přírodou, minimalismu a praktičnosti
Foto: Aktuálně.cz

Jednoduchost a síla japonského stylu dokáže svou jemností okouzlit, zároveň ale představuje osvědčený koncept vybavení bytu. Proč se nenechat unášet klidnou a přátelskou atmosférou přírodních materiálů, čajového obřadu a tiché hudby? V prvním díle seriálu o nejrůznějších stylech v interiéru se budeme věnovat japonskému vkusu, který už ověřily stovky let a patří mezi nejoblíbenější trendy v designu vůbec.

Seriál Stylový byt

Bydlení není jen o užitnosti, ale také o designu. Připravili jsme proto seriál, který vás provede nejrůznějšími styly zařízení bytu. Stylový byt vám představí nejvhodnější materiály, dekorace a tipy, jak vytvořit fungujiící a elegantní interiér

Hlavními rysy japonských interiérů je vzdušnost, střídmost a použití zemitých odstínů. Barvy jako béžová, hnědá a temně rudá se používají proto, že skvěle doplňují dominantní materiály - dřevo, přírodní tkaniny a bambus. Veškerý nábytek se vyznačuje jednoduchými liniemi a kvalitním zpracováním. Jídelní stůl, pokud se v místnosti vůbec vyskytuje, bývá nízký, v Japonsku se totiž jí ponejvíce na zemi. Výsledný dojem musí být harmonický, snažte se zachovat minimalistický ráz pokoje a udržet jednolitý styl nábytku.

Japonská kultura si zakládá na splynutí s přírodou, která výrazně proniká i do vybavení interiéru. Skvěle působí nejen živé rostliny, především bambus, ale i větší ohlazené kameny nebo zajímavé kusy dřeva. Oživení prostoru nabízí také japonské stěny nebo papírové paravány, které místnost zútulní. Velmi záleží také na osvětlení místnosti, které by nemělo být příliš silné. Tlumeného světla lze snadno dosáhnout díky papírovým stínidlům lamp a svíčkám.

 

Právě se děje

Další zprávy