S venkovním a zahradním osvětlením už nebudete tápat

Andrea Berniová
24. 4. 2012 14:45
Víte, jak vybírat? Zkuste solární nebo LED osvětlení
Obyvatelům Kladna svítí na cestu stejná světla jako Londýňanům
Obyvatelům Kladna svítí na cestu stejná světla jako Londýňanům | Foto: Oficiální web Kladna

Venkovní osvětlení u domu je důležité. Vzpomenete si na to, až budete tápat tmou od branky k domovním dveřím, anebo až z grilování na zahradě ponesete všechno zpátky do domu.

Osvětlení s čidlem reaguje na pohyb

Můžete mít venkovní osvětlení, které se rozsvěcí klasickým vypínačem. V tom případě se vyplatí mít vypínače alespoň dva - jeden blíže k brance a jeden u domovních dveří, abyste si mohli ihned rozsvítit, ať přicházíte z jakékoli strany. Můžete mít ale také venkovní osvětlení s čidlem.

Čidlo zaznamená váš pohyb a světlo se rozsvítí, aniž byste museli mačkat vypínač. To se hodí, když máte plné ruce. Osvětlení s čidlem ale může plnit i jinou úlohu než nasvícení cesty. Může také odhalit zloděje, který se k vašemu domu přiblížil. Ten se najednou nemůže skrýt ve tmě a navíc si bezdůvodného rozsvícení světla může někdo všimnout.

Solární nebo LED osvětlení?

Co se týče zahradního osvětlení, často se instalují jednotlivé světelné zdroje třeba podél cesty ze zahrady ke dveřím domu. Pokud chcete ušetřit na provozních nákladech, posviťte si LED diodami nebo zkuste solární osvětlení. To má nulové požadavky na energii - nabíjí se samo během dne - ale jeho světlo není tak silné. Je ale dobré o solárním osvětlení přemýšlet, pokud už máte zahradu osázenou a kopání rýh pro elektrické rozvody považujete za nepřijatelné.

Solární svítidla žádné kabely nepotřebují. Světelný zdroj je často umístěn na sloupku, který se zapíchne do země. Oblíbeným prvkem je osvětlení jednotlivých míst na zahradě - můžete si nechat nasvítit okrasné stromy nebo keře. K tomu se ale solární svítidla kvůli slabému světlu příliš nehodí. Také můžete mít vše v jednom - solární svítidlo s LED reflektorem.

 

Právě se děje

Další zprávy