Stylový byt: Orientu vládne tlumené světlo a poštáře

td
16. 1. 2012 6:45
Pusťte do bytu uklidňující atmosféru vodních dýmek, bohatých dekorů a tropického dřeva
Foto: Asia Handicrafts

Seriál Stylový byt

Bydlení není jen o užitnosti, ale také o designu. Připravili jsme proto seriál, který vás provede nejrůznějšími styly zařízení bytu. Stylový byt vám představí nejvhodnější materiály, dekorace a tipy, jak vytvořit fungujiící a elegantní interiér

Klid a vyrovnanost, které jsou tradičně spojovány s orientem, dokážou lehce navodit příjemnou atmosféru, ve které se skvěle relaxuje, ale zároveň snadno pracuje. Právě proto si získává oblibu i zařízení bytu v orientálním stylu. Východní Asie pro nás stále ještě představuje poměrně exotickou lokalitu, proč si tedy kousek orientu nepřinést i domů. Sami budete překvapeni, jak snadno si zvyknete na originální propracovaný nábytek a všudypřítomné pohodlí.

Základním materiálem pro orientální styl je ratan a masivní přírodní dřevo. Nejlépe poslouží dřevo tropických dřevin, ty se však u nás velmi těžko shánějí, nahradí je proto jakékoli dřevo v tmavším odstínu. Orientální nábytek klade velký důraz na detail, proto bývá bohatě zdobený a často se chlubí ozdobnými vyřezávanými motivy. Skvělé kousky se dají najít ve starožitnictví nebo ve specializovaných etno obchodech. Atmosféra orientálního interiéru nejlépe vynikne při odpočinku na velkých polštářích či proutěných stoličkách, které mohou částečně nahradit židle.

Celkový dojem skvěle změkčí poloprůhledné závěsy a dekorativní látky s orientálním vzorem, velký kus práce odvedou také vhodně zvolená svítidla. Do tohoto stylu se hodí spíše tlumené teplé světlo, zajímavý efekt obstarají stínidla s ozdobnými otvory, díky kterým světlo na stěnách vytvoří působivé ornamenty. Samozřejmostí jsou potom doplňky s orientální tematikou, například sošky nebo závěsné lucerny.

 

Právě se děje

Další zprávy