Chraňte svůj domov před zloději. Prevence se vyplatí

Andrea Berniová
27. 3. 2012 2:01
Můžete si pořídit odolnější okna, dveře nebo nechat zavést alarm

Poškozený zámek nebo dokonce otevřené dveře a následné zděšení. Zloději nezahálejí, byty, domy a chaty se vykrádají stále. Myslíte, že vám se to nemůže stát? Je lepší učinit opatření předem, než později litovat, že jste situaci podcenili. V dnešní době si můžete vybrat z mnoha způsobů zabezpečení na různých místech domu i v bytě.

Bezpečnostní okna a dveře pomohou ochránit váš domov

Můžete mít například bezpečnostní okna s různým typem ochrany - podle toho, zda se nacházejí v přízemí nebo v patře domu. Ta nejvíce zabezpečená okna mohou odolávat i šroubováku nebo páčidlu. Pomůže kování oken s bezpečnostními čepy. Zloději se do domů velmi často dostávají okny a balkonovými nebo terasovými dveřmi, proto je lepší zabezpečení oken na místě. Pomohou i bezpečnostní vchodové dveře.

Ty mívají ocelovou konstrukci a měly by zloděje zastavit či odradit, nebo ho alespoň zdržet a vstup do domu či bytu mu značně ztížit. Mívají i lepší zámek než běžné dveře a také protipožární úpravu. Vyplatí se pořídit si i bezpečnostní zárubně. K nim totiž bezpečnostní dveře pevně přiléhají a nedá se tak mezi ně a zárubně vsunout páčidlo. Důležitá je i kvalitní vložka a také kování.

Místo mříží raději bezpečnostní folie

V oknech přízemních bytů panelových či jiných bytových domů, ale i u těch rodinných, se někdy objevují mříže. Ty často ale nevypadají příliš esteticky, navíc mohou sice ochránit přízemní byt nebo přízemí rodinného domu, ale zato okna nad ním jsou pro zloděje lépe dostupná, protože po mřížích se dá šplhat. Můžete si místo nich pořídit bezpečnostní folie do oken. Ty se nalepí na tabulku, která je posléze odolná proti rozbití. Můžete si také pořídit spínač rolet či žaluzií, který s nimi během dne pohybuje, což vyvolává dojem, že dům není opuštěný.

Alarm vás umí kontaktovat

Pokud všechna tato opatření selžou, může pomoci ještě elektronický alarm, který zaznamenává pohyb v domě či bytě. Je založen na detektorech, které při zaznamenání pohybu mohou například prozvonit dvě telefonní čísla, která si zvolíte. Můžete zabezpečit třeba jen část rodinného domu - například v noci jen přízemí. Je zde ale důležité dbát na kvalitu.

Levnější zařízení mohou často spouštět planý poplach a vy mu možná po čase přestanete věnovat pozornost. Stejně tak vaši sousedé, pokud si zařízení pořídíte do bytu. Elektronické zařízení proti zlodějům si můžete i půjčit - třeba jen na dobu, kdy budete na dovolené.

 

Právě se děje

Další zprávy