Chcete letos bazén? Začněte ho pomalu vybírat

Andrea Berniová
12. 3. 2012 3:04
Při výběru bazénu je potřeba promyslet hodně věcí, proto začněte s předstihem

Pokud ještě nemáte zapuštěný bazén, ale plánujete si už toto léto jeho výhod konečně užívat, měli byste začít s výběrem. Teplé dny se pomalu blíží, výběr správného typu bazénu, jeho velikosti i materiálu bude nějakou dobu trvat. Můžete si vybírat z mnoha tvarů, ale i řešení vstupu do bazénu je na vás.

Byly by lepší schody nebo klasický žebřík?

Navíc je potřeba také vybrat firmu, která zajistí, aby byl bazén před příchodem léta bezpečně zabudován v zemi se vším, co k němu patří. Pokud si naopak chcete bazén „instalovat" sami, je dost věcí, které byste o tom měli vědět, než začnete. Od vyhloubení jámy po finální úpravy vede dlouhá cesta. Jedná se o velmi přesnou práci a nedokonalý výsledek dokáže celý dojem zkazit. Každá nepřesnost může navíc bazén poškodit. Za reakci bazénu na zabudování svépomocí prodejci nezodpovídají. Některé firmy nabízejí prodej bazénu i instalaci, jiné jen bazény a další zase třeba jen zabudování.

Bazénem to nekončí

Nezapomínejte, že pokud chcete mít kolem bazénu dlažbu místo trávníku, zabere to další čas navíc. Stejně tak stavba zastřešení, pokud po něm toužíte. Díky němu se můžete koupat až šest měsíců v roce, protože zastřešení izoluje teplo. Voda v bazénu může být ale příjemnější i bez zastřešení - díky jejímu solárnímu ohřevu nebo tepelnému čerpadlu.

Oba způsoby vytápění jsou šetrné k životnímu prostředí. I umístění bazénu musíte vybírat pečlivě. Určitě není výhodné mít bazén blízko stromu, který by na něj vrhal stín a navíc by ho později štědře zásoboval spadaným listím. Je také třeba počítat s okolní úpravou, třeba s již zmíněnou dlažbou.

 

Právě se děje

Další zprávy