Opravdu se vyplatí stavět dům svépomocí? Máme odpověď

td
7. 2. 2012 1:17
Pocit, že jste postavili dlm vlastníma rukama, je k nezaplacení, ale také něco stojí
Foto: Ludvík Hradilek

Pryč jsou doby, kdy byla stavba domu rodinnou záležitostí. Výstavba sice zabrala mnohem více času než například dnešní domy na klíč, majitelé ale dům stavěli vlastníma rukama a s pomocí přátel. Stavba svépomocí vyžaduje nejen mnoho fyzických sil, ale také odborný dozor a nekonečnou trpělivost.  Přesto se i dnes najdou odvážlivci, kteří si vysněný dům postaví sami. Co v takové případě sledovat a dodržovat?

Stavíme dům, na co dát pozor?

Před počátkem stavby je nutné připravit si několik nezbytností. V první řadě se jedná o projektovou dokumentaci, která je opravdu nezbytná pro hladký průběh stavby.

Během prací by měl na projekt také dohlížet profesionál, aby nedošlo k žádnému pochybení. To není jen rozmar stavebního úřadu, zkušený stavebník může majitele ochránit i před řadou pokut za nedodržení závazných směrnic, které se mohou vyšplhat až na stotisícové částky.

Odborníkům je nutné svěřit také práci na elektroinstalacích a zavedení plynu, v opačném případě by mohly při kolaudaci nastat vážné problémy.

Opravdu se to vyplatí?


Hlavní výhodou stavby svépomocí je znatelná úspora, jednou z nevyšších položek totiž bývá samotná práce dělníků. Na druhé straně však bez asistence firmy majitel ztrácí nárok na záruku, takže pokud se v budoucnu cokoli pokazí, musí nést následky sám. Naopak vyšší náklady musí neodborný stavebník zaplatit za materiál, který nelze v tomto případě pořizovat za cenu bez DPH. Tuto možnost mají pouze stavební firmy jako podnikatelé.

 

Právě se děje

Další zprávy