Kapesní sporťáky: Malá ostrá auta jsou dostupná a zábavná. Je jich ale čím dál méně

Martin Přibyl Martin Přibyl
28. 4. 2019 6:37
Malé hot hatche jsou dodnes myšlenkovým návratem k ideji sportovních aut pro obyčejného člověka, který si nemůže dovolit exotický supersport. Recept je u nich jednoduchý: vezměte auto velikosti Fabie (nebo menší), narvěte do něj silný motor z o třídu většího modelu, přitvrďte podvozek a výsledek servírujte za cenu okolo půl milionu. Takový lehký vůz (pokud tedy nemáte děti) splní všechny každodenní povinnosti, a o víkendu z něj můžete svlékat pneumatiky na okreskách. Nemusíte se starat o nákladnou techniku a zábavu si užijete i v rychlostech, které společnost toleruje.

Má to ale háček: podobných aut ubývá a nové přísnější emisní normy jim nedávají moc šancí na přežití do budoucna. S ohledem na svoji hmotnost mají příliš vysokou spotřebu a technika snižující emise CO2 (plug-in hybrid) u nich zásadním způsobem zvyšuje cenu a také hmotnost. Podobná auta často ani nepředstavují stěžejní část prodejů daného modelu. Z nabídky nedávno zmizel Renault Clio R.S. i Peugeot 208 GTI. Vybrali jsme poslední malé mohykány, kteří na trhu ještě zbyli. Podívejte se na ně do přehledu.

Foto: Mini

Mini Cooper S

Motor: přeplňovaný čtyřválec, 1998 cm3, 141 kW
Hmotnost: 1275 kg
Poměr hmotnost/výkon: 9,0 kg/kW
Zrychlení 0-100 km/h:
6,8 s
Nejvyšší rychlost: 235 km/h
Normovaná spotřeba:
6,4 l/100 km
Cena: 698 438 Kč

V přehledu malých rychlých aut nesmí chybět ikonické Mini. V jeho případě máte na výběr hned tři nabroušené verze, Cooper s tříválcem o výkonu 100 kilowattů, Cooper S, kterým má dvoulitr se 141 kW a ještě John Cooper Works se 170 kilowatty. Cena ani v jednom případě není nízká, za Cooper dáte 584 038 Kč, námi vybraný Cooper S stojí bezmála sedm set tisíc a John Cooper Works je za necelých 860 tisíc. Zábava s nimi ale je a retro design funguje i 18 let po té, co se z lidového autíčka stala lifestylová prémiová automobilka spadající pod BMW.

Na příští rok chystá Mini ještě přibroušenou verzi GP. Bude vyrobena v omezeném množství kusů a její výkon by měl přesáhnout dvě stě kilowattů. Cena se dostane nad milion.

 

Právě se děje

Další zprávy