Z miniauta velkým MPV za několik minut. To byla hlavní hvězda detroitského autosalonu 1990

Jan Matoušek Jan Matoušek
24. 6. 2017 7:45
Zahájením autosalonové sezony je každoročně lednový autosalon v Detroitu. Především americké automobilky tam představují své nejdůležitější modely, stejně jako zajímavé designové kreace. Nejinak tomu bylo i v roce 1990. Možná nejpozoruhodnějším vozem na výstavě byl Plymouth Voyager III, miniauto, co se po několika minutách změnilo na osmimístné MPV s pohonem všech kol. Rozhodně ale nešlo o jedinou zajímavost ve městě automobilů. Chcete-li si připomenout, jak americké automobilky viděly přítomnost i budoucnost v roce 1990, podívejte se na výběr těch nejzajímavějších novinek z tehdejšího detroitského autosalonu.

Přehled nových automobilů na českém trhu naleznete tady.

Foto: Výrobci

CERV III

Ještě jedno auto od Chevroletu, tentokrát experimentální CERV III. Název vozu je zkratkou pro Corporate Engineering Research Vehicle, číslovka pro změnu označuje, že tento koncept navazuje na dva předchůdce z let 1959 a 1964. CERV III je pozoruhodný především svým pohonným ústrojím - uprostřed uložený 5.7litrový osmiválec LT5 se dvěma turbodmychadly Garrett má 485 kW s točivý moment 888 Nm, na všechna kola sílu přenáší šestistupňový automat. Ten je složen ze dvou samočinných převodovek. Maximálně bylo auto údajně schopno jet přes 360 km/h, z 0 na 97 km/h se dostalo pod čtyři sekundy.

V zadní části vozu nechybí označení Corvette, což vůz z dnešního pohledu staví do zajímavé perspektivy - hodně se totiž spekuluje, že příští Corvette dostane motor uprostřed. To se u sériového modelu ještě nestalo, u konceptu jako CERV III ale ano. Motor samotný vycházel z jednotky pro zmíněnou Corvette ZR-1 a ke spolupráci na vývoji byli přizváni odborníci z Lotusu. Aktivní podvozek ovládal počítač, pro co nejlepší manévrovatelnost mělo auto také řízení všech čtyř kol. Mnoho částí pak bylo vyrobeno z karbonu. Do výroby se vůz nedostal, cenou by se pohyboval v teritoriu Porsche 959 nebo Ferrari F40.

 

Právě se děje

Další zprávy