Bratrovražedný souboj o manažerskou garáž. Srovnali jsme omlazený Passat se Superbem

Jan Matoušek Jan Matoušek
26. 7. 2019 6:02
Ačkoliv segment střední třídy prodejně klesá, přesto se v něm za poslední měsíce objevila řada novinek. Omlazením prošli především dva největší hráči českého trhu - Škoda Superb a Volkswagen Passat. Jestli to pomůže opět oživit zájem o sedany, liftbacky či kombi této třídy, ukážou až následující měsíce. Jak si však Passat i Superb stojí cenově proti soupeřům, se můžete podívat do galerie.

U každého sedanu, případně liftbacku střední třídy uvádíme nejprve základní verzi a poté variantu, kterou obvykle volí zákazníci. To znamená verzi s naftovým motorem o výkonu kolem 140 kW a automatickou převodovkou. Typicky u Škody Superb tvoří taková varianta, ať už s pohonem předních nebo všech kol, největší množství prodejů.

Foto: Kia

Kia Optima - od 719 980 Kč

Rozměry (d/š/v): 4855/1860/1465 mm
Rozvor: 2805 mm
Kufr: 510 l
Benzinové motory: 1.6 T-GDI (132 kW), 2.0 T-GDI (175 kW)
Naftové motory: 1.6 CRDi (100 kW)

Základní verze: 1.6 T-GDI / 1.6 CRDi Business Line - 719 980 Kč

Kia Optima je stejně jako Mondeo v základu levnější než Passat, navíc si zájemce o ni může vybrat mezi benzinovým čtyřválcem s dvouspojkovým automatem nebo naftovým čtyřválcem s manuálem. Obě verze stojí v základu stejně.

Stupeň Business Line obsahuje třeba sedmipalcovou dotykovou navigaci a rádio, dvouzónovou automatickou klimatizaci, parkovací senzory vpředu i vzadu, couvací kameru, tempomat, vyhřívání předních sedadel a volantu, mlhovky nebo 17palcová litá kola. Pro bezpečnostní asistenty ale musíte do vyšších výbavových stupňů, protože základní Optima má až na metalízu nebo perleťový lak pevně stanovené prvky.

Poptávaná verze

Nevýhodou Optimy je vedle menší variability příplatků u základní verze i absence silnějšího naftového motoru, který je v této třídě populární. 100kW, s manuálem či dvouspojkovým automatem, je nejvyšší naftový výkon vozu. Možná i tento fakt stojí za nízkou popularitou korejské limuzíny.

 

Právě se děje

Další zprávy