Jak vybrat ojetinu? Volba motoru ušetří desetitisíce, rozdíl v cenách modelu překvapí

Martin Frei Martin Frei
12. 1. 2023 5:58
Že výkonnější motor stojí víc peněz a diesel vyjde dráž než benzin, není nic nového. Jak ale auta stárnou a ztrácejí hodnotu, mění se i rozdíly mezi nimi. A zůstávají překvapivě velké navzdory tomu, že ojetých vozů je málo a poptávka po nich stoupla. Kdyby bylo na trhu opravdu zle, musely by i méně atraktivní verze zdražit. K tomu ale nedošlo, a tak můžete při koupi stále dost ušetřit.

K levnější koupi je jistě třeba slevit z nároků na dynamiku či kulturu chodu. Opustit naopak musíme zaběhnuté představy o standardních poměrech cen. Důvody, proč je jedna verze auta levnější než jiná, totiž nemusejí zapadat do obecných zákonitostí. U každého modelu může být příčina jiná, jak ukazuje následující výběr.

Foto: Martin Přibyl

Volkswagen Passat: Tady slevy nehledejte

Poptávka po ojetém klasikovi střední třídy je nevyčerpatelná. Kombi s robustní a hospodárnou technikou je ideální rodinné auto. Úměrně prestiži značky jsou ceny ještě výš než u Superbu, čtyřleté 2.0 TDI se 120 tisíci na tachometru stojí 550 tisíc korun. Silnější verze s pohonem všech kol bývají o dalších sto tisíc dražší.
I na benzin se v českých bazarech setkáte s výkonnými motory 1.8 a 2.0 TSI, které levné nejsou.
Po technické stránce Passat zlevnit nejde. O to bedlivější pozor dávejte na výhodné nabídky bezejmenných bazarů s vozy bez servisní historie. U Passatu je jich rekordně vysoké množství.

 

Právě se děje

Další zprávy