Video: Gin s kousky motocyklů Harley-Davidson v láhvi je luxusní pití pro skutečné hipstery

Jan Markovič Jan Markovič
1. 8. 2017 7:12
V lahvích se ukrývají opravdové součástky historických motocyklů, které objevil německý restaurátor při svých cestách. Samozřejmostí je ruční výroba, včetně etiket. Ty jsou vytištěny na klasickém stroji Heidelberg Tigel ze třicátých let. Gin nese jméno Archeologist podle přezdívky svého vynálezce. Přes vysokou cenu se rychle vyprodal, ale už se chystá další várka.
Láhve jsou zabaleny do voskového papíru, na kterém je popsaný příběh motocyklů, ze kterých díly pocházejí. Vše pak ještě zdobí štítky se sériovým číslem motorů. | Video: Ehinger Kraftrad

První luxusní gin na světě, se kterým dostanete v láhvi originální díly motocyklu Harley-Davidson. To je The Archeologist. Ručně vyráběný gin vymyslel německý restaurátor motorek Uwe Ehinger, který si svou přezdívku "Archeolog" vysloužil díky tomu, že cestuje po světě, nalézá staré stroje a restauruje je. Poté je prodává ve svém showroomu v Hamburku.

Vznikly celkem tři druhy ginu. V první jsou části vačkové hřídele z motoru Harley-Davidson Flathead z roku 1939, který Ehinger našel v mexické poušti. Další láhev zdobí matice z motoru Knucklehead z roku 1947 objeveného v Chile. Pořádným kusem kovu jsou ovšem vahadla patřící modelu Panhead (1962). Ten Ehinger získal v Koreji.

Při pití se není potřeba bát, že by díly nějak ovlivňovaly chuť ginu. Předtím, než byly usazeny do ručně vyrobené láhve, je v dílně pečlivě vyčistili a pak zatavili do průhledné fólie. Kov tedy do styku s alkoholem nepřijde.

Motocykl Harley-Davidson nemusí řídit jen vousatý chlap v kožené vestě.
4:21
Motocykl Harley-Davidson nemusí řídit jen vousatý chlap v kožené vestě. | Video: Jan Markovič, Zdeněk Bašus

I samotné balení je samozřejmě pořádnou "hipsteřinou". Etikety jsou ručně vyrobené na dobovém tiskovém stroji Heidelberg Tiegel z roku 1931. Láhve jsou poté zabaleny do voskového papíru, na kterém je popsaný příběh motocyklů, ze kterých díly pocházejí. Vše pak ještě zdobí štítky se sériovým číslem motorů.

Vzhledem k tomu, že jde o originální díly, byla produkce ginu přísně limitovaná. Dostat se k ní mohli jen nejvěrnější Archeologovi zákazníci a okamžitě se vyprodala. Přitom se cena jedné láhve pohybovala okolo 1000 eur, tedy asi 26 tisíc korun. Ehinger už ale chystá další edici.

 

Právě se děje

Další zprávy