Auto jako mobil, nabíječka i Netflix. Tak vypadá budoucnost automobilového průmyslu

Jan Matoušek Jan Matoušek
27. 4. 2021 14:31
Automobilový průmysl prochází v posledních měsících a letech další poměrně zásadní transformací. Trend je jasný - elektrifikace a postupný přechod na úplnou elektrickou mobilitu. Nejde však o jedinou věc, které automobilky v poslední době propadly. Jaké další trendy se aktuálně mezi novými automobily objevují? Vybrali jsme ty nejzajímavější.
Foto: Renault

Retro je v kurzu

Poslední z vybraných aktuálních trendů v autoprůmyslu souvisí s designem vozidel a do jisté míry tedy i aktuálním vkusem, který se může v čase výrazně měnit. Ostatně důkazem toho mohou být auta typu SUV, která v současnosti válcují prodeje, přitom ještě na začátku tohoto tisíciletí to byl spíše okrajový segment a prodejům dominovala MPV, která ale právě SUV nahradila.

Zpátky však ke vzhledu automobilů, kde je momentálně jedním z trendů retro vzhled. Designéři otevřeně přiznávají inspiraci automobily minulosti, tak jak je to třeba v případě modelů Peugeotu, Suzuki nebo nejnověji Hyundai Ioniq 5, které má prvky z první generace modelu Pony, nebo rovnou tvoří moderní reinkarnace kdysi úspěšných modelů. Reklamou na takové vozy je třeba Mini, které BMW oživilo před dvaceti lety, nebo Fiat 500, který se prodává v prakticky nezměněné podobě od roku 2007 a i jeho elektrický nástupce dále retro styl rozvíjí. V budoucnu se pak dočkáme třeba moderního Renaultu 5 (na snímku) nebo Lady Niva.

 

Právě se děje

Další zprávy