Nesmrtelné evropské bestsellery. Tato auta měla dávno skončit, přesto se dál vyrábí

Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 2. 2021 6:02
Lada nedávno odhalila modernizovanou podobu až sedmimístného kombi Largus. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby se nejednalo v základu o úplně první Dacii Logan MCV. Zatímco v Evropě už toto rumunské kombi dávno skončilo, na některých trzích je stále k dostání. Proto jsme se podívali, které další nám známé bestsellery zůstávají různě po světě nadále v prodeji, přestože v Evropě už je neseženete.

Peugeot 206+ jako Peugeot 207i

Chybí vám Peugeot 206, poprvé odhalený v roce 1998, který byl na počátku 21. století mimořádně populární snad všude, kde se objevil? V Íránu jej stále vyrábí, konkrétně automobilka Iran Khodro má ve svém výrobním programu jak klasickou 206, tak model 207i. Nejde ovšem o novější malý Peugeot, nýbrž v podstatě o model 206+, který se prodával mezi lety 2009 a 2013 i v Evropě jako levnější alternativa k nové a dražší 207. Tu imitoval vzhledem, kabina a technika ale byly původní.

Vedle hatchbacku má íránská automobilka (Peugeot pak oficiálně na tamním trhu kvůli ekonomickým sankcím na Írán uvaleným nepůsobí) v nabídce i sedan, který Evropan prakticky neměl šanci poznat. Pod kapotou je benzinová šestnáctistovka a na tamním trhu patří letitý malý Peugeot stále k nejoblíbenějším modelům. Jak již bylo řečeno, na stránkách výrobce je možné najít stále i původní 206, rovněž vedle hatchbacku i jako sedan. A pokud by nebylo 206 málo, na její modifikované platformě vyjíždí i vlastní sedan automobilky Iran Khodro s označením Runna.

 

Právě se děje

Další zprávy