Směšně levné, ale velmi pohodlné ojetiny? V autobazarech hledejte BMW i Kiu

Petr Šikl
11. 4. 2018 7:15
Uspokojit požadavek komfortního cestování dokážou nejlépe limuzíny vyšší střední třídy. Ty jsou díky nízké stavbě karoserie příkladně tiché a díky skvěle odladěným podvozkům dopřávají pohodlnou plavbu. Jenže jejich pořizovací cena je z jiné dimenze, než si může běžný motorista dovolit. Řešením je koupě ojetých luxusních exemplářů, které průměrně vydělávajícím jedincům přibližuje masivní ztráta hodnoty vykoupená drahým servisem. Skloubit požadavek pohodlného cestování a minimálních nákladů nemusí být nereálné. Existuje hned několik ojetin, které splní nejpřísnější požadavky poskytovaného komfortu, pořídíte je za směšné peníze a jejich údržba nezničí rodinný rozpočet.

Jízda

O benzinovém motoru (ať čtyřválci, nebo šestiválci) při jízdě prakticky nevíte, připomene se pouze při předjíždění ve vyšších otáčkách. Ani s jedním neuděláte chybu, stejně tak se není potřeba obávat manuální ani automatické převodovky, která vyniká překvapivou životností. Čtyřstupňový automat vlastní konstrukce řadí hladce a díky tzv. "lock-up spojce" umí při plynulé jízdě na třetí a čtvrtý rychlostní stupeň snižovat otáčky motoru.

Jízda zejména po dálnici je tak daleko příjemnější. Základní dvoulitr postačí běžně jezdícím řidičům, když jim vyhovuje pohodová jízda. Jezdíte-li dravěji, musíte čtyřválec vytáčet, což mu nedělá problém, ale z vozu mizí akustická pohoda. Pamatovat je nutné na pravidelnou výměnu dvojice rozvodových řemenů po 90 000 km. Kombinace 2,5litrového šestiválce a automatu je lahůdkou pro gurmány. Sedan je staven na klidné zdolávání delších tras a závodění mu nevoní (náklony karoserie, nižší torzní tuhost karoserie).

 

Právě se děje

Další zprávy