Slibují nemožné: Autosedačkám pro děti od narození do šesté třídy se v testu nedařilo

Martin Přibyl Martin Přibyl
1. 11. 2021 6:03
Německý a rakouský autoklub zveřejnily výsledky pravidelného testu dětských autosedaček. Tentokrát se zaměřily i na sedačky, které mají vyhovět dětem od první cesty z porodnice až po cestu do školy ve dvanácti letech, tedy takzvané rostoucí modely. Dopadly tak, jak to s kompromisními řešeními bývá. Na výsledky se podívejte na následujících snímcích.
Foto: ADAC

Autosedačky do 12 let

Tyto sedačky slibují takřka nepředstavitelnou věc: pokryjí celou dobu, kdy je dítě ze zákona povinné jezdit v autosedačce. Jenže něco je za něco, při crash testech působily na dětské figuríny příliš velké síly, bezpečnostní pásy bývají zejména pro menší děti příliš volné. Takové autosedačky bývají také poměrně těžké, což komplikuje manipulaci s nimi a instalaci do vozu. ADAC podobné výrobky testuje od roku 2017 a většinou nedosáhnou na lepší hodnocení než „uspokojivá“. Letos se to povedlo jediné, drahé autosedačce Jané Groowy s vložkou Nest.

Podle ADAC mezi další nevýhody těchto sedaček patří také to, že v nich nelze přenášet novorozence mimo auto nebo samotná dlouhá doba použití, během níž se výrazněji opotřebí, což se může podepsat i na jejich bezpečnosti.

Autosedačka Cena Isofix Hodnocení
Jané Groowy + Nest i-Size cca 17 000 Kč ano 3,2
Lettas Murphy (916) v ČR se neprodává ano 3,6
Nuna Tres LX v ČR se neprodává ano 3,6
Chicco Seat4Fix cca 6000 Kč ano 4,0
Chicco Seat4Fix Air cca 6700 Kč ano 4,0

* Cena odpovídající českým internetovým obchodům, včetně případné základny. ** Čím vyšší, tím horší. Slovní hodnocení: 0,5-1,5 velmi dobrá; 1,6-2,5 dobrá; 2,6-3,5 uspokojivá, 3,6-4,5 dostatečná; 4,6-5,5 nedostatečná

 

Právě se děje

Další zprávy