V čem je Rapid lepší než Scala? Porovnali jsme kompaktní modely Škoda

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 12. 2018 6:07
Na konci minulého týdne představila Škoda v izraelském Tel Avivu nový model Scala. Ten nahrazuje hned dva vozy - liftback Rapid a hatchback Rapid Spaceback. Jak moc se Scala oproti nim změnila najdete v následující galerii. Vzhledem k tomu, že jde o hatchback, porovnávali jsme ho primárně s Rapidem Spaceback.

Jakým kompaktním hatchbackům s cenou do 400 tisíc korun bude Škoda Scala konkurovat najdete tady.

Cena a prodej

Ceny Škody Scala zatím neznáme, dozvíme se je ale již v lednu, přičemž první auta zamíří k zákazníkům v dubnu.

To Rapid Spaceback se momentálně nabízí v pěti výbavách a s cenami od 299 900 do 453 900 korun. Dá se předpokládat, že Scala bude dražší, na druhou stranu se musí v základu vejít relativně dost pod 437 900 korun. To je suma, na níž startuje Octavia. Náš odhad je, že základní model by se mohl dostat někam k sumě 340 až 350 tisíc korun.

Bylo by to sice o dost více než u Spacebacku, na druhou stranu je Scala snad ve všech ohledech lepší. Má atraktivnější design (ačkoliv to je samozřejmě otázka názoru), kvalitnější a hodnotnější interiér, více prostoru na zadních sedadlech, lepší výbavu i vyšší bezpečnostní standard. Motory jsou v základu stejné, postupně ale Scala boduje širším zaměřením - nejen silnějším benzinem, ale i turbodieselem a motorem na CNG.

Spaceback tak drží patrně jediný trumf, kterým je cena. Pro někoho ještě možná větší technická jednoduchost, vyplývající z použití starší a prověřenější techniky. Test Rapidu Spaceback najdete pod tímto odkazem.

 

Právě se děje

Další zprávy