V čem je Rapid lepší než Scala? Porovnali jsme kompaktní modely Škoda

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 12. 2018 6:07
Na konci minulého týdne představila Škoda v izraelském Tel Avivu nový model Scala. Ten nahrazuje hned dva vozy - liftback Rapid a hatchback Rapid Spaceback. Jak moc se Scala oproti nim změnila najdete v následující galerii. Vzhledem k tomu, že jde o hatchback, porovnávali jsme ho primárně s Rapidem Spaceback.

Jakým kompaktním hatchbackům s cenou do 400 tisíc korun bude Škoda Scala konkurovat najdete tady.

Foto: Škoda Auto

Pohonné jednotky

Pohled do motorového prostoru odhalí možná méně změn, než by se dalo očekávat. Především základní tříválce 1.0 TSI s výkonem 70 nebo 81 kW mají oba automobily. Shodný je i výběr převodovek - pro slabší ruční pětistupňové řazení, pro silnější šestistupňové ruční nebo sedmistupňové dvouspojkové samočinné řazení.

O další motorizace přišel Rapid nejpozději s letošním zavedením normy Euro 6c (všechny motory ve Scale plní ještě přísnější předpisy Euro 6d-TEMP), proto se novinka může odlišit čtyřválci 1.5 TSI s výkonem 110 kW a turbodieselem 1.6 TDI o výkonu 85 kW (ten má kvůli emisím systém vstřikování močoviny). V obou případech mají motory výběr mezi ručním a samočinným dvouspojkovým řazením.

Pro srovnání - v době uvedení omlazeného Rapidu v květnu loňského roku měl vedle benzinových tříválců i tříválcový diesel 1.4 TDI/66 kW a čtyřválce 1.4 TSI/92 kW, respektive 1.6 TDI/85 kW.

Scala nabídne nově také litrový tříválec 1.0 G-Tec o výkonu 66 kW s pohonem na zemní plyn CNG. Ten se dodává jen s manuální šestistupňovou převodovkou. Rapid pohon na plyn nikdy nedostal.

 

Právě se děje

Další zprávy