V čem je Rapid lepší než Scala? Porovnali jsme kompaktní modely Škoda

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 12. 2018 6:07
Na konci minulého týdne představila Škoda v izraelském Tel Avivu nový model Scala. Ten nahrazuje hned dva vozy - liftback Rapid a hatchback Rapid Spaceback. Jak moc se Scala oproti nim změnila najdete v následující galerii. Vzhledem k tomu, že jde o hatchback, porovnávali jsme ho primárně s Rapidem Spaceback.

Jakým kompaktním hatchbackům s cenou do 400 tisíc korun bude Škoda Scala konkurovat najdete tady.

Foto: Škoda Auto

Bezpečnostní asistenty

Z použití platformy MQB A0 vyplývá mimo jiné také možnost osadit Scalu moderními bezpečnostními asistenty. Škoda uvádí, že ve standardní výbavě se objeví hlídání jízdního pruhu a Front Assist s nouzovým brzděním. Cílem je získat pět hvězd v nárazových testech Euro NCAP, což bez asistentů nejde. Rychlé nahlédnutí do ceníku Rapidu říká, že hlídání jízdního pruhu se nedodává vůbec a Front Assist pouze za příplatek.

Mezi volitelnými prvky má Scala sledování únavy řidiče, adaptivní tempomat a sledování dopravy při couvání v kombinaci s asistentem změny jízdního pruhu. Ten dokáže detekovat blížící se vozidla či vozidla ve slepém úhlu až do vzdálenosti 70 m. Standardní monitoring mrtvého úhlu to umí do 20 m. Rapid z tohoto výčtu nabídl pouze příplatkové sledování únavy řidiče.

Pasivní bezpečnost posiluje až devět airbagů a proaktivní ochrana cestujících.

 

Právě se děje

Další zprávy