Silniční pravidla po cestě k moři: V Německu vás navigace nesmí upozorňovat na radary

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 6. 2019 6:02
Období letních dovolených u moře se blíží, a tak se vyplatí projít si základní pravidla silničního provozu, která vás na cestě čekají. Na co se po cestě připravit a kolik zaplatíte za mýto? Podívejte se do přehledu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Asfinag

Rakousko - dálnice

10denní dálniční známka: 9,2 eura
Měsíční dálniční známka: 26,8 eura

V Rakousku se za dálnice platí stejně jako u nás - musíte si koupit dálniční známku. Ta se dá pořídit klasická, k nalepení na čelní sklo, případně i elektronická. Druhá jmenovaná je navázaná na poznávací značku vozidla, kontroluje se tedy pomocí kamerových systémů a porovnáním značek v systému. Díky tomu, že odpadá nutnost něco vylepovat na sklo, se zdá výhodná, ovšem pozor: kvůli ochraně spotřebitele začíná platit až osmnáct dní po zakoupení. S autem tedy nemůžete na rakouské dálnice vyrazit hned. Nedává ani smysl kupovat ji on-line po cestě. Okamžitě platná je známka jen v případě, že ji kupujete jako podnikatel.

A aby toho nebylo o rakouských dálnicích málo: ve vybraných tunelech vám dálniční známka stačit nebude. V mýtné bráně je navíc nutné zaplatit mýtné. Jeho výše se liší úsek od úseku. Výše speciálního poplatku se pohybuje od 5,50 do dvanácti eur.

 

Právě se děje

Další zprávy