Silniční pravidla po cestě k moři: V Německu vás navigace nesmí upozorňovat na radary

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 6. 2019 6:02
Období letních dovolených u moře se blíží, a tak se vyplatí projít si základní pravidla silničního provozu, která vás na cestě čekají. Na co se po cestě připravit a kolik zaplatíte za mýto? Podívejte se do přehledu.
Foto: iStock

Rakousko - zvláštnosti v pravidlech

V Rakousku je zakázáno v autě kouřit, pokud v něm vezete děti nebo mladistvé do osmnácti let. Můžete za to dostat pokutu až 100 eur, pokud byste se takového přestupku dopouštěli opakovaně, hrozí dokonce 1000 eur.

V Rakousku také není z důvodu ochrany osobních údajů povoleno používat palubní kamery, které řada Čechů za čelním sklem vozí pro zaznamenávání případných nehod nebo problémů na silnici. Abyste je v autě mohli mít, musíte být držiteli speciálního povolení od tamních úřadů.

Při cestě se zapřaženým karavanem také rakouské zákony vyžadují jeho dodatečné zajištění například pomocí bezpečnostního řetězu. Tato povinnost obecně platí pro brzděné přívěsy s celkovou přípustnou hmotností do 1500 kg a nebrzděné přívěsy do 750 kg. Pokuta je 100 eur a neplatí ji řidič, ale majitel nebo provozovatel vozidla.

 

Právě se děje

Další zprávy