Jak ušetřit na náhradních dílech v servisu? Rady, kdy koupit originál a kdy repasovat

Vladislav Jasan
25. 7. 2019 14:40
Že v konečném důsledku je finančně nejvýhodnější modus operandi provozování auta jeho pravidelná základní údržba, jsme si osvětlili minule. Avšak i pokud se něco pokazí nebo některé komponenty zkrátka dožijí, existují efektivní možnosti, jak ušetřit. I zde však platí, že v některých případech dává úspora smysl, a v jiných naopak platí pořekadlo „nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci“.

Zatímco v předchozích dvou dílech našeho seriálu jsme se zaměřili na výměnu oleje a pravidelnou údržbu, tentokrát se společně soustředíme na problematiku trhu s náhradními díly a příště se podíváme na zoubek místu, která by spořivé motoristy rozhodně nemělo odpuzovat. Zjistíme, co se dá výhodně sehnat na vrakovišti.

Foto: Thinkstock

Repasní sady

Šetřením na správném místě mohou být i repasní sady. Zde opět jde o konstrukční celky, z nichž se mnohem více opotřebovává několik drobností než zbylé komponenty. A zároveň výměna opotřebovaných částí nevyžaduje nijak příliš sofistikované vybavení či postupy a zvládne jej šikovný mechanik v servisu. Sada pak obsahuje všechny kousky, které mohou odejít.

Typickým příkladem jsou ramena náprav - ocelový výlisek ramena má násobně delší životnost než v něm zalisované pryžové silentbloky. Přitom na jejich výměnu stačí celkem jednoduchý přípravek a běžné dílenské vybavení. Úspora může být značná. U běžného auta přijde originální kompletní rameno třeba na skoro 5000 Kč, nejlevnější aftermarket zhruba na dva, a přitom sadu silentbloků, jejichž vymačkání či prasknutí fakticky způsobuje plavání vašeho vozu, kopance do řízení, vibrace a nestabilitu při brzdění, pořídíte za tři stokoruny.

Repasní sady existují na mnoho dílů, typicky takové, kde se vyskytují různá těsnění mající schopnost drobným selháním znefunkčnit komplexní díl - např. brzdové válce. Není od věci se v servisu poptat, zda je takové řešení k dispozici (pro mechanika je jednodušší prostě celý díl vyměnit a jde o vaše peníze).

 

Právě se děje

Další zprávy