Jak ušetřit na náhradních dílech v servisu? Rady, kdy koupit originál a kdy repasovat

Vladislav Jasan
25. 7. 2019 14:40
Že v konečném důsledku je finančně nejvýhodnější modus operandi provozování auta jeho pravidelná základní údržba, jsme si osvětlili minule. Avšak i pokud se něco pokazí nebo některé komponenty zkrátka dožijí, existují efektivní možnosti, jak ušetřit. I zde však platí, že v některých případech dává úspora smysl, a v jiných naopak platí pořekadlo „nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci“.

Zatímco v předchozích dvou dílech našeho seriálu jsme se zaměřili na výměnu oleje a pravidelnou údržbu, tentokrát se společně soustředíme na problematiku trhu s náhradními díly a příště se podíváme na zoubek místu, která by spořivé motoristy rozhodně nemělo odpuzovat. Zjistíme, co se dá výhodně sehnat na vrakovišti.

Foto: iStock

Originál nebo ne?

Zda se vyplatí dát (většinou, nikoli však nutně) více peněz za originální díl, nebo koupit tu nejlevnější náhradu z druhovýroby, závisí na několika proměnných.

Tou první je značka/model vašeho vozu a od ní se odvíjející ceny originálních dílů. Není výjimkou, že u prémiových značek platíte "za značku" nejen při nákupu vozu, ale i u dílů, přičemž není žádný větší technický důvod, proč by díl měl stát prémiovou cenu.

Další proměnnou je nájezd vozu, jeho použití a požadavky na spolehlivost, případně komfort, jízdní vlastnosti atd. U dosluhujícího dvacetiletého vozu, kterým dojíždíte na nádraží a do krámu, budou požadavky logicky jiné než u třeba pětileté zachovalé ojetiny, pořízené proto, aby v následujících několika letech urazila třeba 50 000 km ročně ve služebním režimu i roli rodinného dostavníku.

Třetí zásadní kartou do hry je, o jaký konkrétní díl se jedná. Ušetřit dva tisíce na třeba na spojkové sadě je o dost jiný příběh než uspořit těch samých pár tisícovek na brzdovém obložení nebo tlumičích. Spojka pravděpodobně jen dříve odejde, tlumiče a brzdy jsou klíčovými díly pro bezpečnost auta.

Kvalitativních úrovní aftermarketových součástek i typových skupin dílů je ale takové množství, že se na tuto problematiku podíváme blíže v jednom z příštích dílů. Doporučíme, kdy dává smysl sáhnout i po těch nejlevnějších náhradách, a kde naopak takřka bez výjimky preferovat originální díly.

 

Právě se děje

Další zprávy