Jak ušetřit na náhradních dílech v servisu? Rady, kdy koupit originál a kdy repasovat

Vladislav Jasan
25. 7. 2019 14:40
Že v konečném důsledku je finančně nejvýhodnější modus operandi provozování auta jeho pravidelná základní údržba, jsme si osvětlili minule. Avšak i pokud se něco pokazí nebo některé komponenty zkrátka dožijí, existují efektivní možnosti, jak ušetřit. I zde však platí, že v některých případech dává úspora smysl, a v jiných naopak platí pořekadlo „nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci“.

Zatímco v předchozích dvou dílech našeho seriálu jsme se zaměřili na výměnu oleje a pravidelnou údržbu, tentokrát se společně soustředíme na problematiku trhu s náhradními díly a příště se podíváme na zoubek místu, která by spořivé motoristy rozhodně nemělo odpuzovat. Zjistíme, co se dá výhodně sehnat na vrakovišti.

Foto: Škoda Auto

Repasované díly

Repasemi se ve světě automobilových dílů zabývá kdekdo, od vesnického mechanika přes specializované dílny a celé průmyslové závody až po samotné automobilky. Stejně jako u ekonomických dílů platí, že repase od automobilek jsou doporučeníhodné. Je to stejná pohádka o standardech, auditech atd. Ostatně průmyslovými repasemi se zabývají i velcí aftermarketoví dodavatelé (např. Bosch, Valeo atd.). V obou jmenovaných případech také platí, že se pečlivě hlídá výkup, respektive vratky.

 

Právě se děje

Další zprávy