Jak servisovat auto levněji? Olej může stát i čtyřikrát méně, stačí být asertivní

Vladislav Jasan
20. 6. 2019 6:02
Jak na servis, díl 1.: Osobní auto je velice komplexní stroj a jako takový potřebuje preventivní údržbu a občasné výměny provozem opotřebovaných součástí. A to ať už se jedná o vůz proslulý spolehlivostí, nebo zcela nové auto. To si sice klidně nechá líbit i několik let a vyšší desítky tisíc kilometrů prakticky bez údržby, ale „šťastný nový majitel“ pak nad zdánlivě zánovní ojetinou krušně zapláče. Koupit ojeté auto "na krev" bez finanční rezervy na servis se může krutě vymstít.

V našem seriálu vám poradíme, jak rozumně a zodpovědně ušetřit na nákupu dílů pro údržbu i opravy a jak o auto pečovat, aby v dlouhodobém horizontu co nejlépe sloužilo. Každý vůz má samozřejmě svá specifika, typické závady a servisní triky, stejně tak se liší požadavky (a tím i údržba a náklady na ni) v závislosti na stáří vozu, použití a ročním kilometrovém proběhu, ale některé "pravdy" jsou obecně platné. Začneme nejzákladnější prvkem údržby vozu: pravidelnou výměnou olejových náplní, a to nejen v motoru.

Foto: Radek Pecák

Mazat se nemusí jen motor

S výměnou maziva byste neměli zapomínat ani v případě převodovek. Výrobci s oblibou označují jejich olejové za "doživotní", s čímž nelze než souhlasit. Nic to ale nemění na tom, že preventivní výměnou maziva jí můžete život značně prodloužit. Platí to jak u manuálních, tak především automatických převodovek všech typů (měničové, dvouspojkové…).

Náplně převodovek mají bez diskuse výrazně (u manuálních řádově) vyšší životnost než olej v motoru. Oleje v nich také bývá citelně méně než v motoru a většinou není nijak extrémně drahý. Věnovat pozornost oleji v manuální skříni dává smysl kolem 200 000 km - není od věci jej zkontrolovat a případně doplnit či vyměnit. Pokud převodovka fungovala bezvadně a nyní plíživě začíná mít vůle v kulise, kvalty hůře zapadávají, nebo jde za studena řadit ztuha, měla by výměna maziva pomoci. Se starým olejem navíc odstraníte i kovový otěr nahromaděný u výpustního šroubu, a tím se zbavíte jeho abrazivního působení na soukolí skříně.

 

Právě se děje

Další zprávy