Jak servisovat auto levněji? Olej může stát i čtyřikrát méně, stačí být asertivní

Vladislav Jasan
20. 6. 2019 6:02
Jak na servis, díl 1.: Osobní auto je velice komplexní stroj a jako takový potřebuje preventivní údržbu a občasné výměny provozem opotřebovaných součástí. A to ať už se jedná o vůz proslulý spolehlivostí, nebo zcela nové auto. To si sice klidně nechá líbit i několik let a vyšší desítky tisíc kilometrů prakticky bez údržby, ale „šťastný nový majitel“ pak nad zdánlivě zánovní ojetinou krušně zapláče. Koupit ojeté auto "na krev" bez finanční rezervy na servis se může krutě vymstít.

V našem seriálu vám poradíme, jak rozumně a zodpovědně ušetřit na nákupu dílů pro údržbu i opravy a jak o auto pečovat, aby v dlouhodobém horizontu co nejlépe sloužilo. Každý vůz má samozřejmě svá specifika, typické závady a servisní triky, stejně tak se liší požadavky (a tím i údržba a náklady na ni) v závislosti na stáří vozu, použití a ročním kilometrovém proběhu, ale některé "pravdy" jsou obecně platné. Začneme nejzákladnější prvkem údržby vozu: pravidelnou výměnou olejových náplní, a to nejen v motoru.

Foto: iStock

I na oleji se dá ušetřit. Třeba, když si ho koupíte sami

Většina vozů s dlouhým proměnným intervalem umožňuje v palubním počítači nastavit pevný poloviční interval výměn. Takže vůz si o výměnu řekne sám, a navíc některé značky mají i v autorizovaných servisech přizpůsobené servisní programy pro kratší interval a automaticky nabídnou levnější olej - o ceně oleje můžete i v autorizovaném servisu jednat, speciálně pokud jste stálý zákazník a jezdíte na kratší interval. Slušný servis věrnost cení a dá vám lepší cenu, třeba i v rámci programů pro starší auta.

Jak jsme již psali dříve, do servisu si lze donést vlastní olej (radost z vás ale mít nebudou). Potenciál úspory je zde opravdu obrovský. Nejsou výjimkou případy, kde v servisu stojí olej i přes 800 Kč za litr (long-life), přičemž lze mazivo odpovídající specifikace pro kratší interval koupit i za ceny hluboko pod dvě stovky. I s dvojnásobnou frekvencí výměn to není složitá matematika. Vyberte si ale bezpodmínečně dobrého a prověřeného dodavatele! Padělků olejů je na trhu jak máku.

 

Právě se děje

Další zprávy