Sedm tisíc nehod, škody za 330 milionů. Srážek se zvěří přibývá, jak jste pojištěni?

Martin Frei Martin Frei
7. 5. 2022 6:29
Dopravních nehod se srnami či kanci trvale přibývá. Po covidové pauze z roku 2020 se jejich počet znovu zvýšil o celou čtvrtinu. Houstnoucí provoz se střetává s nezdravě vysokými početními stavy zvířat. Od října do března došlo k 7225 srážkám se zvěří. Pojišťovna Generali Česká společně Centrem dopravního výzkumu vyhodnocuje četnost nehod a upozorňuje na nebezpečná místa našich silnic.
Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Proč chybí ploty kolem dálnic?

Jen pár set metrů od staré silnice na Zdiby vede dálnice D8 na Ústí a Teplice. Také na ní docházelo k mnoha nebezpečným srážkám se zvěří, dokud dálnice nebyla - skoro třicet let od uvedení do provozu - obehnána plotem. Ten původně Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) instalovalo jen na vybraných úsecích, například u D1 přes Vysočinu. Teprve v roce 2020 pokrylo oplocení polovinu české dálniční sítě a hotové bude až v roce 2025.
Srážky se zvěří na dálnici jsou nebezpečné kvůli vysoké rychlosti, dochází při nich ke zranění posádky a často končí totální škodou na vozidle. Oplocení přesto kritizují některé ekologické organizace kvůli omezení migrace zvířat. A také záchranáři, jimž plot zhoršuje přístup k nehodám, například při přistání vrtulníku na poli.

 

Právě se děje

Další zprávy