Sedm tisíc nehod, škody za 330 milionů. Srážek se zvěří přibývá, jak jste pojištěni?

Martin Frei Martin Frei
7. 5. 2022 6:29
Dopravních nehod se srnami či kanci trvale přibývá. Po covidové pauze z roku 2020 se jejich počet znovu zvýšil o celou čtvrtinu. Houstnoucí provoz se střetává s nezdravě vysokými početními stavy zvířat. Od října do března došlo k 7225 srážkám se zvěří. Pojišťovna Generali Česká společně Centrem dopravního výzkumu vyhodnocuje četnost nehod a upozorňuje na nebezpečná místa našich silnic.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Proč se zvířata přemnožila?

Podstatnou roli v četnosti nehod hraje přemnožená vysoká zvěř. Což nedopadá jen na motoristy a pojišťovny, ale především na přírodu. "Vysoké stavy spárkaté zvěře jsou limitním faktorem nejen pro obnovu stabilních smíšených lesů, ale také pro biodiverzitu lesů. Především přemnožení divočáci fungují jako dokonalý vysavač. Doslova vyluxují a sežerou vše, na co narazí, včetně mláďat druhů hnízdících na zemi, jako jsou například koroptve či zajíci," říká Karel Kříž, výkonný místopředseda Českého svazu ochránců přírody.
Zástupci svazu dlouhodobě upozorňují na to, že tradiční postupy naší myslivosti nestačí regulovat zvěř v současné zemědělské krajině. "Postupy myslivců zůstávají už sto let stejné, zatímco rostlinná produkce a s ní zemědělská krajina se výrazně změnila. Jakákoliv změna zákona o myslivosti však byla v posledních desetiletích striktně odmítána jak ministerstvem zemědělství, tak parlamentem, kde byli myslivci vždy silně zastoupeni. Zároveň faktor podpory či nepodpory přemnožení zvěře nehrál žádnou roli v rozdělování zemědělských dotací. V tomto směru nejsou dobré ani vyhlídky do budoucna," dodává ředitel kanceláře svazu Petr Stýblo.

 

Právě se děje

Další zprávy