Seat Arona mimo jiné prozrazuje, jak bude vypadat nové SUV od Škody. Za volantem se nudit nebudete

28. 10. 2017 7:17
Seat uvádí na trh svůj malý crossover s názvem Arona. Atraktivní automobil sympatických rozměrů by měl v nabídce španělské značky suplovat chybějící kombi na bázi nové Ibizy. Z hlediska vnitřního prostoru samozřejmě neposkytuje stejné služby jako kombi, ale má zase jiná pozitiva. Už jsme se s ním svezli, a tak vám prozradíme jaká. Arona v portfoliu patří mezi Ibizu a Leon, v základní verzi Reference s nejslabším motorem 1.0 TSI/70 kW přijde na 365 900 korun.

Lehký a prostorný

Arona je postavena na modulární platformě MQB A0, která umožňuje zavádět rychleji do výroby vozy s různými druhy karoserie a odlišným rozvorem. Rozvor má Arona 2566 mm, což je o 2 mm více než má menší Ibiza.

Tuto platformu dostal Seat v rámci koncernu Volkswagen k dispozici jako první a mezi její další pozitiva patří také velmi nízká hmotnost. S litrovým tříválcem váží Arona 1165 kg, nejvyšší povolená hmotnost je pak 1650 kg.

Z hlediska vnějších rozměrů je Arona o 79 mm delší než Ibiza a celkově je tak dlouhá 4138 mm. Ještě větší rozdíl 99 mm (celkem 1524 mm) je mezi oběma automobily na výšku. Je potřeba od toho ale odečíst 15 mm, o kterých se zvětšila světlá výška.

Kompaktní rozměry jsou samozřejmě ideální pro využívání automobilu ve městě, na druhou stranu však neumožní transport delších předmětů. U Arony však tvůrci preferovali prostor pro posádku. Vysoká střecha totiž umožňuje relativně slušnou nabídku prostoru i na zadních sedadlech.

 

Právě se děje

Další zprávy