Vyznejte se v nových SUV. Připravili jsme velký přehled letošních novinek včetně jejich hodnocení

Škoda před několika dny začala prodávat nové kompaktní SUV Karoq. Bude mít silnou konkurenci.
Suzuki Ignis je nejmenším a nejlevnějším SUV na českém trhu. Prodává se od začátku letošního června za minimálně 240 900 korun. Díky délce karoserie 3,7 m se řadí mezi miniauta. Přesto dokáže nabídnout i pohon všech kol. Mezi výhody patří nízká spotřeba a hbitost auta zejména ve městě, kabina překvapí velkorysým místem na nohy. Od druhé výbavy lze posouvat zadní sedadla i polohovat jejich opěradla. Nejvíce nám vadil velmi tvrdý podvozek, který dává zabrat zejména cestujícím na zadních sedadlech.
A máme tu další nové SUV s lidovými cenami. Citroën C3 Aircross se prodává od 309 900 korun a jde o novinku mezi malými SUV, které ani nedisponují pohonem všech kol, ale pouze přední nápravy. Vůz otestujeme v nejbližších týdnech.
Novinkou, která se na český trh teprve chystá, je Ford Ecosport. Malé SUV s délkou necelé čtyři metry začal Ford vyrábět v rumunské Craiově. Jde sice už o šest let starý model, ale po modernizaci a díky začátku výroby v Evropě se bude prodávat i na českém trhu. Základem techniky je starší generace Fordu Fiesta.
V říjnu Hyundai zveřejnil první ceny k novému malému SUV Kona. Bude se prodávat od necelých čtyř set tisíc, což je na poměry kategorie cena velmi sebevědomá, ale ospravedlnit ji má bohatá výbava. Jde o model s pohonem pouze předních kol, ale v nabídce s výkonnějším motorem bude i čtyřkolka.
Foto: Ondřej Běhal
Ondřej Běhal
28. 10. 2017 17:21
Už několik let automobilky vzývají tři písmena: SUV. Zkratka vytvořená ze slov Sport Utility Vehicles, tedy sportovně užitková vozidla, už příliš necharakterizuje automobily, které označuje. Původně šlo o sportovnější verze velkých a těžkých offroadů a pickupů zejména v Americe. Dnes toto označení používají všechna auta, která se díky ochranným plastům tváří jako terénní. Včetně těch nejmenších. Ve skutečnosti často nezmůžou mimo asfalt víc než běžný vůz. Přesto prodej SUV strmě roste a díky tomu vzniká množství nových modelů. V galerii najdete přehled letošních novinek mezi SUV včetně jejich charakteristiky, kladů a záporů. Nechybí Škoda Karoq ani noví konkurenti většího Kodiaqu.

Přehled všech SUV s cenou do půl milionu korun aktuálně prodávaných na českém trhu najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy