S elektromobilem na cestách. Vše o veřejném dobíjení aut do zásuvky

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 9. 2020 10:58
V minulém dílu seriálu o elektromobilitě jsme probrali, co je nutné k dobíjení elektroauta ve vlastní garáži nebo pod vlastním přístřeškem. Teď přijde řada vydat se za humna. Jak auto dobít na cestách? Přinášíme průvodce po veřejných dobíječkách.
Foto: Shutterstock

A co v zahraničí?

I za hranicemi se stanice odemykají pomocí čipu nebo aplikace. Je ale pochopitelné, že při služební cestě do Stuttgartu nebo na dovolenou do Chorvatska jen stěží budete chtít mít na klíčích dalších x čipů lokálních provozovatelů stanic, případně mobil plný nejrůznějších aplikací. Již dnes proto existují aplikace a čipy firem, které zpřístupní dobíječky po celé Evropě. Příkladem je německý Plugsurfing, podobné dobíjecí karty dnes nabízí i některé automobilky. Platba probíhá i zde většinou na základě měsíčního vyúčtování.

Plugsurfing a další funguje i na českých stanicích. "V červnu tohoto roku jsme skrze nejrozsáhlejší roamingovou platformu Hubject otevřeli naše dobíjecí stanice zahraničním subjektům," říká Martin Klíma z E.ON. Pozor je však nutné dát na to, že typicky v případě Plugsurfingu budete v Česku tankovat o poznání dráž než s čipy a aplikacemi E.ON a dalších domácích provozovatelů.

Blízkou budoucností je technologie Plug and Charge, kterou již dnes nabízí v Česku nebo Německu na stanicích IONITY Porsche Taycan. K autorizaci dobíjení stačí jen připojit auto ke stanici a částka za dobití se pak přičte k měsíčnímu vyúčtování.

 

Právě se děje

Další zprávy