S elektromobilem na cestách. Vše o veřejném dobíjení aut do zásuvky

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 9. 2020 10:58
V minulém dílu seriálu o elektromobilitě jsme probrali, co je nutné k dobíjení elektroauta ve vlastní garáži nebo pod vlastním přístřeškem. Teď přijde řada vydat se za humna. Jak auto dobít na cestách? Přinášíme průvodce po veřejných dobíječkách.
Foto: Martin Přibyl

Jak se taková stanice používá?

Dobíjení není nikterak komplikované. Vlastně stačí připojit k autu kabel, který bývá u DC stanic ukotven pevně (u AC budete většinou potřebovat vlastní kabel), a autorizovat se. Stanice pak chvilku komunikuje s autem, aby si ověřila možný výkon, a následně zahájí dobíjení.

K autorizaci se dá použít buď čip vydaný většinou provozovatelem stanice, nebo jeho mobilní aplikace, s jejíž pomocí se většinou načte unikátní QR kód stanice. Tento QR kód slouží i k přímé platbě, která elektromobilistu zavede na platební bránu. Takové dobíjení ale bývá nejdražší. Z vlastní zkušenosti proto doporučujeme použití čipu, je to ve finále pohodlnější, rychlejší a nejvýhodnější řešení. Platba za dobíjení probíhá buď přímo pomocí platební karty, to ale jde jen v aplikaci, registrovaní uživatelé (ať už s aplikací, nebo čipem) dostávají každý měsíc vyúčtování za všechna dobíjení a fakturu.

 

Právě se děje

Další zprávy