Rolls-Royce jako náklaďák? Jeden existuje. Pracoval na farmě v Kalifornii a teď je na prodej

Jan Markovič Jan Markovič
23. 10. 2017 15:02
Unikátní vůz se objevil ve sbírce Bothwell Collection, která míří do aukce. Předválečné auto začalo svůj život jako luxusní limuzína, po válce ale sloužilo na farmě. Ačkoliv jde o jedinečný kousek, není samozřejmě originál a také se na něm lehce podepsal zub času. Do prodeje jde tedy za celkem přijatelné peníze.
Podle aukční síně Bonhams, která bude auto nabízet k prodeji 11 listopadu spolu s dalšími vozy ze sbírky, auto už delší čas stálo.
Podle aukční síně Bonhams, která bude auto nabízet k prodeji 11 listopadu spolu s dalšími vozy ze sbírky, auto už delší čas stálo. | Foto: Bonhams

Představa vozu značky Rolls-Royce s korbou, na které vozí třeba propanové láhve nebo bedny s pomeranči, se zdá být až směšná. Přesně k tomu ale sloužil unikátní Rolls-Royce 40/50HP Silver Ghost, kterého jaho kalifornský majitel přestavěl na pick-up. Teď jde do prodeje a mohl by posloužit třeba sběrateli, který chce stylově převážet své historické motocykly nebo díly.

Zmíněný Rolls-Royce vyrobili v továrně britské značky v americkém Springfieldu. Jako rok vzniku má zapsáno 1926. Šlo o standardní limuzínu 40/50HP Silver Ghost s číslem šasi S248PK, o karoserii se postarala společnost Willoughby & Company. Původní zákazník si limuzínu nepřevzal a tak nakonec skončila v majetku Lillian McClurgové z pobřežního městečka Santa Monica, které leží v Los Angeles. Paní prý měla vlastního řidiče a tak sedávala na zadních sedadlech, jak se sluší a patří.

Zezadu vypadá auto jako bežný dobový pick-up.
Zezadu vypadá auto jako bežný dobový pick-up. | Foto: Bonhams

Už ve čtyřicátých letech se ale vůz dostal do slavné sbírky Bothwell Collection. Až teprve tam dostal praktičtější využití. Přední část vozu zůstala stejná, ale prostor pro zadní cestující už nahradila korba. Nutno podotknout, že velmi stylová. Zachovaná zůstala bez většího poškození dodnes.

Totéž se ale nedá říci o interiéru a některých součástkách. Podle aukční síně Bonhams, která bude auto nabízet k prodeji 11 listopadu spolu s dalšími vozy ze sbírky, auto už delší čas stálo. Proto si na něm trochu smlsli i drobnější živočichové, jak uvádí firma. Nejde ale o nic, co by neměl zkušený restaurátor zvládnout. Prodejní cenu unikátu odhadují u Bonhams na 50 až 70 tisíc dolarů, tedy jeden až jeden a půl milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy