Foto: Československé SUV i Fantomasův Citroën. Prohlédněte si auta, která předběhla svou dobu

Už v osmdesátých letech jezdil po silnicích vůz z kategorie dnes tak oblíbených allroadů. Potkat jste ho mohli v USA.
Tatra 613 T (1970) - Zhruba ve stejné době jako britský Range Rover vznikl v kancelářích Výzkumného ústavu motorových vozidel v Československu návrh na první české SUV. Na vývoj nebyly peníze a tak jej soudruzi smetli ze stolu Tatra ale měla alespoň závan šance, že předběhne Škodu Kodiaq a stane se o mnoho let před ní prvním velkým českým SUV.
Lamborghini LM002 (1986-1993) - Italům se to povedlo. Dnes se výrobci super drahých aut pouští do stavby SUV. Chystá ho Rolls-Royce a na silnicích už jezdí Bentley Bentayga s dvanáctiválcem. Předběhl ho ale tento model poháněný dvanáctiválcem ze supersportu Lamborghini Countach. Vzniklo ale jen 328 exemplářů, které jsou dnes extrémně ceněným sběratelským artiklem.
Citroën DS (1955-1975) - Fantomasův oblíbený vůz byl vpravdě sci-fi autem pro svou dobu, i když neuměl létat tak jako ve filmu. Byl ale prvním vozem na světě vybaveným kotoučovými brzdami vpředu, měl hydropenumatický podvozek s automatickým nastavováním a dokonce i natáčecí světlomety, které usnadňovaly jízdu zatáčkami v noci. Ovládaly se mechanicky, protože byly spojeny s řízením.
Jensen FF (1966-1971) - Do vzniku britského legendárního grand toureru bylo spojení pohonu všech kol a osobních aut myslitelné jen v případě off-roadů. Jensen ho ale nasadil do svého sportovního auta, aby zlepšil jeho jízdní vlastnosti, což se podařilo. Zkratka FF znamená Ferguson Formula, což je název systému 4x4. Jméno Ferguson nese po jeho vynálezci, který je mimochodem ve Velké Británii považován za duchovního otce moderních traktorů.
Foto: Výrobci, archiv
Jan Markovič Jan Markovič
6. 5. 2018 8:45
Natáčecí světlomety, vzduchový podvozek nebo třeba jen kontrola tlaku v pneumatikách. Dnes jde o celkem běžnou výbavou aut, ale ještě před nedávnem patřila spíš do kategorie sci-fi. Přesto se jí některé vozy i tehdy chlubily. Předběhly totiž svou dobu. Bylo to ale i auta, která byla předzvěstí dnešních SUV nebo kombíků do terénu. Prohlédněte si lahůdky automobilové historie v následující fotogalerii.
 

Právě se děje

Další zprávy