Až na jednu se nabízejí bez rezervy. Draží se Favorit MTX, Jawa 500 OHC i Citroën DS

Až na jednu se nabízejí bez rezervy. Draží se Favorit MTX, Jawa 500 OHC i Citroën DS
Stadion S11 "ušák" je jedním z šesti strojů, které se v prvním aukčním bloku draží od koruny.
Je po renovaci, po generální opravě motoru a plně funkční.
Škoda 110 R z roku 1980 se bude dražit od částky 350 tisíc korun.
Podle organizátora akce je v nebývale zachovalém původním a originálním stavu, po jediném majiteli, vždy pečlivě garážované, nejeté v zimě ani v dešti.
Foto: Eva Srpová
Eva Srpová Eva Srpová
5. 4. 2024 5:37
Na jarní aukci veteránů se budou dražit stroje, které se v běžné inzerci téměř neobjevují. Například Favorit Metalex roadster, ale také přitažlivá Škoda MBX či Jawa Bitrak, kterých se vyrobilo jen pár kusů. A nejzajímavější je na letošní akci fakt, že se až na jedinou výjimku nabízejí bez aukční rezervy.

Tři týdny zbývají do jarní aukce veteránů, která se koná na auto-moto burze Retro Garáž v Lysé nad Labem. V sobotu 27. dubna se opět sejdou nadšenci do starých aut a motorek a budou sledovat, nebo rovnou dražit nabízené kousky, kterých bude tentokrát jednatřicet, tedy historicky nejvíc.

Nabídka má být zase pestrá, tradičně se začne malými motocykly, které se draží takzvaně "od koruny", těch je celkem šest: Jawetta Standard, Stadiony S11 a S22, Pionýry 555 a 550 a také Manet 90 "dvoupíst".

Ve druhém bloku se vydraží klasické a často velmi vzácné jednostopé stroje. Motorek bude celkem sedmnáct. Pavel Kočí, organizátor burzy a aukce, už za dobu, kdy akci pořádá, ví, že nejlákavější jsou především československé motocykly.

Proto do nabídky vybral například oblíbený tuzemský sběratelský kousek Jawu 350/638 takzvanou "uloženku", tedy prakticky nejetý motocykl s pouhými 171 najetými kilometry. Dalším strojem je modrá Jawa 250/590 Sport a také mezi nadšenci vyhledávaná Jawa 250/362 Californian. Jako už tradičně se na aukci nabídne také skútr Čezeta 502 neboli lidově "prase".

Všechny tyto poválečné stroje jsou vždy velmi populární, Kočí ale na aukci vybral také stroje předválečné. Například Jawu 175 Speciál, ale i ČZ 175 Standard. Další položkou je Jawa 100 Robot z roku 1945.

Vůbec poprvé se nabízí série vzácně původních Péráků, jde o všechny tři typy této oblíbené Jawy, tedy Janeček, Zbrojovku i "komunistu". Další zajímavostí bude raritní Ogar 350.

"Vrcholem motocyklové nabídky pak bude hned několik vzácných a prakticky nesehnatelných strojů, jako je originální Jawa 500 OHV Rumpál, Jawa 500 OHC 15/01 po naprosto špičkové renovaci, ale i nesmírně raritní soutěžní stroj Jawa 500/682 Bitrak," láká na další Jawy Pavel Kočí. Jedinou zahraniční motorkou má být britský model BSA 500 OHV Blue Star.

Ve třetím bloku se pak budou dražit automobily, kterých bude celkem osm. "Nabídka je jako obvykle velmi pestrá, s maximálním důrazem na exkluzivitu. Podařilo se poskládat takové modely a vozy, které se běžně v inzerci neobjevují, některé se dokonce téměř nedají sehnat," připomíná Kočí.

Aukce tak nabídne rarity jako Metalex Roadster nebo Škodu 1000 MBX. Lákadlem bude i zdánlivě obyčejný Favorit, nicméně s nájezdem pouhých 7000 kilometrů. Kanárkově žlutá Škoda 110R je rovněž původní.

Milovníky předválečných strojů by mohla zaujmout pečlivě zrenovovaná Škoda Popular ve vzácném provedení polokabriolet, po renovaci je také oblíbená Škoda Felicia roadster.

Z osmi strojů je tuzemské výroby sedm, vyčnívá tak elegantní Citroën DS ID 19, který proslavil francouzský film s Fantomasem. A stejně jako na minulé aukci se tentokrát bude dražit vůz z garáží Autodromu Most.

Jde o Škodu Octavia v unikátní úpravě "camera car", která má šest sedaček. Sloužila k natáčení dynamických záběrů na trati mosteckého autodromu. "Zde se bude jednat o charitativní aukci od jedné koruny, kdy celý výtěžek poputuje na konto nadace Autodromu, která peníze použije na podporu mladých sportovců a dětí v mosteckém regionu," dodává Kočí.

Asi nejlákavější je na, v pořadí už třinácté, dražbě Retro Garáže fakt, že až na jedinou položku, Jawu Rumpál, žádný stroj, ať už motocykl, nebo automobil, nemají aukční rezervu. Vyvolávací ceny jsou přitom nastavené poměrně nízko.

"Přesně toho jsem si vždycky přál docílit. Aby trh skutečně ukázal, jakou mají stroje hodnotu, a aby byla dražba pro zájemce nejlákavější a taky nejzábavnější," popisuje pořadatel akce Pavel Kočí. 

Mnoho jednostopých strojů, které se tentokrát na jarní aukci nabídnou, pochází z jediné sbírky. "Veteranismus je alkoholismus a já se chci vyléčit," popsal redakci s nadsázkou důvod, proč své motocykly prodává, Michal Polák v článku, který si přečtěte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy