Auta v Česku tolik netáhnou, za tři měsíc klesly prodeje o 16 procent. Daří se Tesle

Jan Matoušek Jan Matoušek
7. 4. 2020 6:02
Zatímco v březnu prodeje nových aut klesly o více než 36 procent, za celé první čtvrtletí roku 2020 pád trhu s novými auty tak velký není. Přesto je pokles o necelých šestnáct procent poměrně zásadní, méně aut než letos se za první tři měsíce roku prodalo naposledy v roce 2014. Například elektrifikovaným modelům se ale nadále daří.
Foto: Škoda Auto

Kolik aut se letos prodá?

Čtvrtletní prodejní výsledek je potom nejhorší od roku 2014. Tehdy se prodalo 42 993 nových aut, tedy ještě výrazně méně než letos. A celoroční statistiky prodejů se v roce 2014 naposledy zastavily pod číslem 200 tisíc prodaných aut. Od té doby tuto hranici vždy překonaly.

Jestli se prodeje dostanou přes tuto hranici v letošním roce, je otázka. "Domnívám se, že oslabení globální ekonomiky a pesimismus zákazníků, zejména firem, které kupují rozhodující většinu aut na českém trhu, povede k poklesu prodejů letos o 20 procent, možná více," předpovídá Petr Knap. A to navzdory tomu, že sám věří v alespoň částečné vykompenzování propadu ve výrobě i prodejích ve druhém pololetí letošního roku.

Pokud by došlo skutečně k poklesu o nejméně dvacet procent, mohlo by se v roce 2020 prodat zhruba kolem 200 tisíc automobilů. V tomto ohledu je situace tedy relativně podobná roku 2014, zmiňovanému výše. Jak Knap dále podotýká, celkovým prodejům nepomůže ani fakt, že právě období mezi březnem a červnem bývá prodejně nejsilnější. 

 

Právě se děje

Další zprávy