Auta v Česku tolik netáhnou, za tři měsíc klesly prodeje o 16 procent. Daří se Tesle

Jan Matoušek Jan Matoušek
7. 4. 2020 6:02
Zatímco v březnu prodeje nových aut klesly o více než 36 procent, za celé první čtvrtletí roku 2020 pád trhu s novými auty tak velký není. Přesto je pokles o necelých šestnáct procent poměrně zásadní, méně aut než letos se za první tři měsíce roku prodalo naposledy v roce 2014. Například elektrifikovaným modelům se ale nadále daří.
Foto: Martin Přibyl

Auta do zásuvky

Zatímco trh jako takový padá, počet prodaných aut do zásuvky roste. Čistých elektromobilů registruje statistika celkem 855 (to je zhruba 1,7 procenta trhu), což je proti 143 v loňském roce výrazný nárůst.

Celkem jednoznačně dominuje segmentu elektromobilů Škoda s modelem Citigo-e iV, kterého se prodalo 457 kusů. Na druhém místě je Hyundai se 152 prodanými elektrickými modely Ioniq a Kona. Malé SUV se nicméně začalo nedávno vyrábět také v moravskoslezských Nošovicích (více zde), je tedy možné, že prodeje u něj narostou. Třetí místo mezi elektromobily drží Tesla za 114 prodaných aut. Raketový byl pro ni především březen, kdy bylo zaregistrováno 99 aut amerického výrobce. Vzestupu pomohlo loňské otevření dealerství v Praze a zahájení oficiálního prodeje v České republice (více zde).

Mimo tyto tři výrobce v Česku automobilky prodaly maximálně nízké desítky kusů elektrických automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy