Češi ve výměně zimních pneumatik tápou. Pomůže přezouvací desatero

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 10. 2018 6:02
Výměna pneumatik není žádná věda. Neděláte ale něco špatně? V loňském průzkumu značky Barum se ukázalo, že 55 % Čechů neví, jak správně rozlišit zimní pneumatiku, a třetina nezná minimální hloubku vzorku, kterou předepisuje zákon. Připravili jsme pro vás tedy přezouvací desatero, které se před sezonou bude hodit.
Oproti minulé generaci se nová zimní pneumatika Goodyear zlepšila hlavně v parametru brzdění na sněhu.
Oproti minulé generaci se nová zimní pneumatika Goodyear zlepšila hlavně v parametru brzdění na sněhu. | Foto: Goodyear

5. Jaké pneumatiky vybrat?

Schválené rozměry pneumatik naleznete ve velkém technickém průkazu svého auta. Orientujte se také podle toho, jestli budete na zimu používat stejné disky jako v létě nebo jiné (všechny možné a použitelné rozměry pneumatik byste ale měli mít zapsány v technickém průkazu). Konkrétní typ je ideální vybrat podle výsledků nezávislých testů. Výsledky zkoušek německého autoklubu ADAC naleznete zde.

V případě zimních plášťů máte dovoleno použít gumy s nižším rychlostním indexem (písmeno T, H atd. na konci označení). Zejména v případě silnějších aut totiž výrobci často nenabízí "zimáky" určené pro stejné nejvyšší rychlosti jako "letňáky". Jestliže v zimě na auto nasadíte zimní pneumatiky s nižším rychlostním indexem než letní, správně byste na to měli řidiče upozornit samolepkou vylepenou na palubní desce v jeho zorném poli. V některých případech toto upozornění lze nastavit i v palubním počítači.

 

Právě se děje

Další zprávy