Češi ve výměně zimních pneumatik tápou. Pomůže přezouvací desatero

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 10. 2018 6:02
Výměna pneumatik není žádná věda. Neděláte ale něco špatně? V loňském průzkumu značky Barum se ukázalo, že 55 % Čechů neví, jak správně rozlišit zimní pneumatiku, a třetina nezná minimální hloubku vzorku, kterou předepisuje zákon. Připravili jsme pro vás tedy přezouvací desatero, které se před sezonou bude hodit.
Symbol vločky zmizí, pokud se pneumatika ojede na menší, než čtyřmilimetrový vzorek.
Symbol vločky zmizí, pokud se pneumatika ojede na menší, než čtyřmilimetrový vzorek. | Foto: Goodyear

3. Máte pneumatiky sjeté pod čtyři milimetry? Kupte si nové

Použitelnost zimních pneumatik v zásadě určují dva parametry: hloubka dezénu a jejich stáří.

Český zákon předepisuje na sněhu, ledu nebo námraze použití zimních plášťů se vzorkem o minimální hloubce 4 mm. Na suchu můžete mít "zimáky" ojeté i na 1,6 mm, ale přezouvat takto sjeté gumy na zimu se nevyplatí: až napadne sníh, jen stěží se na nich rozjedete a navíc nezabrzdíte.

O hloubce dezénu se můžete přesvědčit několika způsoby. Výrobci pneumatik do vzorku často umisťují speciální zoubky, které se při sjetí na čtyři milimetry srovnají s dezénovými bloky.

Použít můžete i eurovou minci, jejíž vnější prstenec je tlustý čtyři milimetry. Pokud tedy eurovku zasunete mezi bloky pneumatiky, měl by být prstenec schovaný. V případě, že by tomu tak nebylo, objednávejte nové pneumatiky.

Třetí možností jsou pak speciální měřáky dezénu, s nimiž budete mít naprostý přehled o zbývající hloubce vzorku.

 

Právě se děje

Další zprávy