Kladli jsme umělé inteligenci otázky o autech a nestačili se divit. Je ChatGPT autař?

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 3. 2023 6:02
Fenoménem posledních týdnů se v rámci komunikace stala umělá inteligence ChatGPT společnosti OpenAI, kterou spoluzaložil Elon Musk. Můžete s ní komunikovat, kromě jiného, česky i anglicky a rozebírat nejrůznější témata. Redakce Aktuálně.cz zkusila umělé inteligenci položit několik otázek ze světa aut s cílem zjistit, jestli je alespoň trochu "autař".

Nejdůležitější československá auta

Když už je řeč o československých autech, nemohli jsme se umělé inteligence nezeptat, kterých pět modelů považuje v české historii za nejdůležitějších.

  • "Tatra 87 - Tento vůz byl považován za vrchol automobilové technologie své doby a byl jedním z nejrychlejších automobilů této éry. Byl navržen a vyráběn v Československu mezi lety 1936 a 1950.
  • Škoda 110 R - Tento vůz byl jedním z nejpopulárnějších sportovních vozů v Československu v 70. a 80. letech. Vyráběl se v letech 1970 až 1980 a jeho design byl inspirován italským výrobcem automobilů Alfa Romeo (o inspiraci Alfou Romeo by se dalo úspěšně polemizovat - pozn. red.).
  • Laurin & Klement (A - Toto auto bylo vyráběno mezi lety 1905 až 1908 v Plzni (tady chatbot zaměnil místo výroby, voituretta se dělala v Mladé Boleslavi, navíc jen do roku 1907 - pozn. red.) a bylo jedním z prvních automobilů vyráběných v Československu. Firma Laurin & Klement se později stala součástí automobilky Škoda (lepší definice by zřejmě byla, že se v ní vyvinula v roce 1925 - pozn. red.).
  • Aero 30 - Aero 30 byl vyráběn v letech 1947 až 1951 a byl prvním automobilem vyráběným po druhé světové válce v Československu. Jeho design byl inspirován italskými vozidly a byl velmi populární v době svého vzniku. 
  • Praga Baby - Praga Baby byla vyráběna v letech 1932 až 1935 a byla prvním automobilem, který byl vyráběn automobilkou Praga. Byla to malá a ekonomická vozidla, která byla velmi populární v době svého vzniku."

Na tomto místě je umělou inteligenci opět potřeba opravit. Aero 30 se vyrábělo už od roku 1934, v roce 1947 vznikly poslední kusy, pak se ve Vysočanech přestala osobní auta dělat úplně. Existovalo sice ještě Aero Minor II, to nicméně bylo za války vyvíjeno Jawou a logo "Aero" mu přisoudili politici v rámci centrálního plánování. Nešlo ani o první poválečný československý automobil.

Praga Baby se dělala mezi lety 1934 a 1937, není to první auto Pragy, nicméně její první s páteřovým rámem a nezávislým zavěšením všech kol.

 

Právě se děje

Další zprávy