Kladli jsme umělé inteligenci otázky o autech a nestačili se divit. Je ChatGPT autař?

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 3. 2023 6:02
Fenoménem posledních týdnů se v rámci komunikace stala umělá inteligence ChatGPT společnosti OpenAI, kterou spoluzaložil Elon Musk. Můžete s ní komunikovat, kromě jiného, česky i anglicky a rozebírat nejrůznější témata. Redakce Aktuálně.cz zkusila umělé inteligenci položit několik otázek ze světa aut s cílem zjistit, jestli je alespoň trochu "autař".
Foto: Eva Srpová

Nejstarší česká dálnice

Kromě automobilů a automobilek jsme se zkusili umělé inteligence zeptat, kdy byla otevřená nejstarší česká dálnice, tedy D1.

"Dálnice D1 je jednou z hlavních dálnic v České republice a spojuje hlavní město Prahu s Moravou a Slovenskem. Byla postavena postupně v několika etapách. První úsek dálnice D1 byl otevřen pro provoz v roce 1971 a spojoval Prahu s Mirošovicemi. Další úseky byly postupně přidávány v následujících letech, a to až do 90. let. Poslední úsek, který propojil Prahu s hraničním přechodem na Slovensku u Starého Města, byl otevřen v roce 2006. V současné době je dálnice D1 plně v provozu a je jednou z nejdůležitějších dopravních tepen v České republice."

Historický rok zprovoznění sice umělá inteligence napsala správně, neplatí však, že by poslední úsek D1 byl otevřený v roce 2006. Naopak, teprve loni byla podepsána smlouva na stavbu posledního úseku mezi Přerovem a Říkovicemi. Otevřen by ale měl být až v roce 2026.

 

Právě se děje

Další zprávy