Kladli jsme umělé inteligenci otázky o autech a nestačili se divit. Je ChatGPT autař?

Jan Matoušek Jan Matoušek
10. 3. 2023 6:02
Fenoménem posledních týdnů se v rámci komunikace stala umělá inteligence ChatGPT společnosti OpenAI, kterou spoluzaložil Elon Musk. Můžete s ní komunikovat, kromě jiného, česky i anglicky a rozebírat nejrůznější témata. Redakce Aktuálně.cz zkusila umělé inteligenci položit několik otázek ze světa aut s cílem zjistit, jestli je alespoň trochu "autař".
Foto: Škoda Auto

Historie československého automobilismu

Také další otázka směřovala do historie, konkrétně na vznik Škody Auto. Tady už to nebylo bez ztráty kytičky: "Automobilka Škoda Auto vznikla v roce 1895 jako Laurin & Klement, která se zabývala výrobou jízdních kol. V roce 1905 přestoupili k výrobě motocyklů a o rok později také automobilů. V roce 1925 byla firma přejmenována na 'Škoda', po převzetí společností Škodovy závody v Plzni," odpověděl chatbot.

Tady dodejme, že motocykly se v Mladé Boleslavi začaly vyrábět dříve než v roce 1905, první Laurin & Klement představil v roce 1899, v roce 1905 pak motorky z programu vytlačily jízdní kola. První auto, Voiturette A, pak mělo premiéru na sklonku roku 1905, nicméně výroba začala skutečně až v roce 1906.

 

Právě se děje

Další zprávy