O jaké ojetiny je v Česku zájem? Víme, co by mělo auto mít, aby šlo výhodně prodat

Jan Matoušek Jan Matoušek
17. 6. 2019 6:02
Zatímco prodeje nových aut v Česku klesají, popularita ojetin, alespoň podle prodejců, stoupá. Spolu s oblibou ojetých vozů ale stoupají nároky na jejich výbavu. Například auto bez klimatizace, před deseti lety ještě zcela běžný úkaz, je dnes prakticky neprodejné. Zájemci o starší vůz vedle klimatizace vyžadují i další prvky. Čím je tedy dobré auto vybavit, aby mělo při dalším prodeji vyšší cenu? A jaká je situace na českém trhu s ojetými vozy? Podívejte se do galerie.
Foto: Eva Srpová

Poptávka po Dacii

Nejpopulárnější kategorie ojetých aut tedy známe, po kterých modelech je však největší poptávka? Dle dat AAA Auto jsou to Škody Octavia a Fabia, Volkswagen Passat, Hyundai i30 a Škoda Rapid.

I v síti Auto ESA je nejoblíbenějším modelem Škoda Octavia. Následují auta značek Volkswagen, Opel a Ford. Poptávka roste po korejských modelech Hyundai a Kia, silné prodejní výsledky pak i na poli ojetých automobilů vykazuje Dacia Duster.

Statistika společnosti Cebia za první čtvrtletí letošního roku, která však pokrývá celkově český trh s ojetými vozy, kopíruje obě sítě autobazarů. Nejpopulárnější je tak Škoda Octavia, následují menší Fabia a Volkswagen Passat. Čtvrtý je Volkswagen Golf a pětici nejpopulárnějších uzavírá Škoda Superb. V nejlepší desítce je největším překvapením osmé BMW řady 3.

 

Právě se děje

Další zprávy