Octavie nestačí. V Moravskoslezském kraji chce policie pořídit luxusní BMW řady 7

Martin Přibyl Martin Přibyl
6. 1. 2021 10:51
Policie v Moravskoslezském kraji krátce před Vánoci zveřejnila zadání veřejné zakázky na vozidlo pro viditelný silniční dohled, požaduje v ní plug-in hybridní sedan za necelé dva miliony bez DPH. Upozornil na to web Hlídačstátu.cz. Podmínky přitom nápadně odpovídají luxusnímu BMW řady 7.
Hybridní BMW řady 7, která policie dostala zdarma na zkoušku.
Hybridní BMW řady 7, která policie dostala zdarma na zkoušku. | Foto:

Právě prodloužené řady 7 do zásuvky (model 745Le xDrive) přitom měla policie na zkoušku zdarma půjčené přímo od zastoupení bavorské značky. Původně se počítalo s tím, že s auty bude bezplatně jezdit rok a po ujetí 25 000 km, resp. po půl roce se obmění. Auta tehdy měly řídit jen speciálně proškolené posádky a policejní prezident Jan Švejdar si od nich sliboval nižší provozní náklady.

První sedmičky policisté převzali koncem října roku 2019, celá akce tedy měla koncem roku 2020 skončit. V BMW podle vyjádření mluvčího českého zastoupení automobilky Davida Haidingera nyní čekají na zhodnocení celé akce ze strany policie.

V Moravskoslezském kraji se s autem pravděpodobně loučit nechtějí, a tak tamní krajské ředitelství vypsalo těsně před Vánoci, 22. prosince, zakázku na pořízení jednoho plug-in hybridního sedanu s pohonem všech kol. Na podání nabídek je poměrně krátký čas do 7. ledna 2021 a specifikace je přísně nastavená tak, že v podstatě odpovídá řadě 7.

Policie totiž požaduje délku vozu maximálně 5350 mm, rozvor minimálně 3250 mm, výkon minimálně 280 kW. Tyto požadavky ve spojení s plug-in hybridním pohonným ústrojím přitom splňuje jen a pouze BMW řady 7 (Audi A8 do zásuvky má příliš krátký rozvor). Policisté by však evidentně byli ochotni přistoupit i na odkup vozu, který již dříve používali, protože v dokumentaci tvrdí, že jim bude stačit i rok starý zánovní vůz s nájezdem 25 000 kilometrů.

Auto má být ve stříbrné barvě, s reflexními polepy a nemají mu chybět výstražné majáky. Kromě toho ale zadávací dokumentace požaduje prvky, které se pro vozidlo určené pro dohledovou službu zdají být pravděpodobně nadbytečné. Jedná se například o elektricky ovládaná zadní sedadla, 20" kola, sluneční clony zadních oken, panoramatické střešní okno nebo funkci plynulého dovírání dveří.

Policie očekává, že takové vozidlo koupí za 1 983 471,08 koruny bez DPH. Redakce Aktuálně.cz se na Moravskoslezské krajské ředitelství obrátila s dotazem, proč je pro viditelný silniční dohled nutná právě luxusní limuzína v ceně několika milionů.

"Výkonná vozidla v řadách policie budí na cestách respekt a tím sama o sobě, pouze svojí přítomností, zklidňují provoz na rychlostních komunikacích. Zejména u řidičů, kteří svojí agresivní, bezohlednou a rizikovou jízdou ohrožují jiné účastníky silničního provozu. V rámci Moravskoslezského kraje narůstá počet případů, kdy řidiči se silnými vozy nerespektují pokynů policistů, ujíždějí a v případě, že se je podaří dostihnout, je následně často zjištěno, že jsou pod vlivem návykových látek," uvádí Pavla Jiroušková z Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Běžně podobnou funkci zastávají o poznání levnější automobily, pro skrytý dohled používá policie například Škody Octavia. Hlídač státu upozorňuje na to, že v průběhu prosince policejní ředitelství odebrala například Škody Kodiaq v civilním provedení za 430 000 Kč bez DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy