V čem je nová Škoda Fabia lepší než předchůdce? Ohrozit může i kompaktní Scalu

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 5. 2021 6:02
Škoda včera večer odhalila podobu čtvrté generace modelu Fabia. Ta už je na první pohled jiná než předchůdce, má také jiný technický základ a především zcela nový interiér. Jak moc se ale skutečně jeden z bestsellerů mladoboleslavské automobilky proměnil? Pokusili jsme se oba modely porovnat, na což se můžete podívat v následující galerii.

Úplná proměna kabiny

Zcela zásadní je proměna interiéru Škody Fabia. S nadsázkou řečeno je to skok více než generační. Obrazovka multimediálního systému je asi tou nejviditelnější změnou - ze středu palubní desky se přesunula na její vrchol a jedná se o módní volně stojící displej. Ten bude už v základu, má 6,5 palce a ovládá se přes něj rádio se čtyřmi reproduktory. Následuje osmipalcové provedení s rádiem se šesti reproduktory a hlasovým ovládáním a vrcholem je 9,2palcová on-line navigace. Samozřejmostí je konektivita Apple CarPlay a Android Auto.

Minulá Fabia si musela vystačit se 6,5palcovým displejem pro prosté ovládání rádia i volitelnou navigaci. Základní model měl dokonce dlouho jen klasické rádio bez displeje, v poslední době ale i ten přešel na dotykovou obrazovku.

V rámci konektivity bude mít nová Fabia volitelně i digitální asistentku Lauru, digitální budíky s 10,25palcovým displejem a bezdrátové dobíjení chytrých telefonů. Ani jeden prvek stávající provedení nemohlo mít ani za příplatek. Premiéru ve Fabii slaví i vyhřívaný volant a čelní sklo. Výbavou tak znamená novinka obrovský skok kupředu.

Na rozdíl třeba od Octavie nechybí klasický panel s tlačítky na ovládání klimatizace, není tak potřeba vše nastavovat dotykem. Novinku představuje dvouzónová automatická klimatizace s výdechy pro zadní cestující - doposud mohla mít Fabia jen jednozónovou automatickou klimatizaci. Z dalších viditelných změn je možné jmenovat stylové kulaté výdechy ventilace po stranách palubní desky, naopak dvouramenný volant měla už třetí generace po loňské modernizaci.

 

Právě se děje

Další zprávy