Nepozorný řidič je na českých silnicích největší hrozbou. Startuje kampaň proti mobilům za volantem

Jan Matoušek Jan Matoušek
2. 5. 2018 14:31
Dvě třetiny řidičů za volantem používají mobil a více než třetina za jízdy píše textové zprávy. Právě nepozornost může až za pětinu všech dopravních nehod. Snížit toto číslo chce nová kampaň České asociace pojišťoven a BESIP s názvem #nepozornostzabíjí. Ta vyšla na necelých 40 milionů korun a objeví se nejen na internetu, ale i v rádiích a televizích.
Nepozornost zabíjí. Startuje kampaň proti mobilům za volantem | Video: Česká asociace pojišťoven

Třetím nejčastějším přestupkem českých řidičů je po nedodržení rychlosti a nepřipoutání se používání mobilu či jiného záznamového zařízení v průběhu jízdy. To je přitom zakázané od roku 2002. Nevěnování se řízení tak ročně způsobí až 10 tisíc nehod s celkovou škodou přes 550 milionů korun. Výrazně snížit toto číslo chce nová kampaň #nepozornostzabíjí, za kterou stojí Česká asociace pojišťoven a spolupracovaly na ní BESIP i policie.

"Motivem kampaně je přinutit řidiče, kteří nemyslí tolik na sebe a používají za jízdy mobilní telefon, aby mysleli na své blízké," popsal výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek. "Dokonce i v momentě, kdy k nehodě dojde, se člověk dokáže snadněji vyrovnat s újmou, která se stala jemu. Obtížněji se ovšem vyrovnáme s tím, že jsme svým chováním ublížili lidem, na kterých nám záleží," doplnil Matoušek. Dále také uvedl, že téměř 70 procent lidí se za volantem chová stejně bez ohledu na to, jestli s nimi v autě někdo cestuje, či nikoliv. 

Podle průzkumů agentury STEM/MARK až dvě třetiny řidičů používají za volantem mobilní telefon a více než třetina aktivně posílá SMS nebo zprávy přes další chatovací služby. Šestina řidičů pak během jízdy fotí nebo točí videa. "Největším postrachem našich silnic je nepozorný řidič," uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

"Při rychlosti 90 km/h ujede auto za sekundu 25 metrů. Psaní krátké zprávy zabere zhruba pět sekund, při 90 km/h tak auto ujede 125 metrů. A to je vzdálenost větší než jedno fotbalové hřiště," upozornil vedoucí BESIP Tomáš Neřold.

Loni právě kvůli nevěnování se řízení zemřelo na českých silnicích 65 osob. Pokuta za používání mobilu je přitom v porovnání s dalšími evropskými státy nízká - na místě zaplatí řidič nejvýše tisíc korun a ztratí dva body, ve správním řízení se pokuta pohybuje mezi 1500 a 2500 korunami. Nejvíce se platí ve Švýcarsku, v přepočtu až 6500 korun.

Motivu kampaně, která odstartuje v polovině května, odpovídá vizuální zpracování jednak televizních i rozhlasových spotů a jednak on-line bannerů. Jejich tvorba bude dohromady stát necelých 40 milionů korun, které pochází z Fondu zábran škod. Do něj pojišťovny odvádí tři procenta z povinného ručení.

Autor článku a výkonný ředitel České asociace pojišťoven se jmenují stejně, jedná se však pouze o shodu jmen (pozn. red.).

 

Právě se děje

Další zprávy