Foto: 10 prověřených pravidel ze zahraničí, která by české dopravě i řidičům prospěla

Proč nejezdit po dálnici neomezenou rychlosti? V Německu to funguje.
Odbočení vpravo i na červenou – Toto velmi chytré pravidlo se aplikuje hlavně v USA. Pomáhá se snižováním hustoty dopravy. Pokud řidič odbočuje vpravo a má červenou, chová se na křižovatce se semafory tak, jako by zde byla stopka. Najede do křižovatky a zastaví, aby měl dostatečný rozhled. Pokud nic zleva nejde, může pokračovat. V Česku najdeme semafory se zelenými šipkami, celoplošné pravidlo by ale mělo větší efekt.
Řidičák pro začátečníky – O tomto řešení se už delší čas diskutuje i v Česku. V řadě Evropských zemí totiž začátečníci dostávají speciální řidičák na rok nebo dva. V této době se na ně vztahují více omezující pravidla, například méně promile alkoholu za volantem nebo vyšší pokuty za přestupek. V některých zemích musí být mladý řidič dokonce po určitou dobu doprovázen zkušenějším člověkem.
Pouze důvodná policejní kontrola – Na českých silnicích se poměrně často setkáváme s namátkovou silniční kontrolou. V některých státech, zejména pak v USA, ale policie zastaví řidiče jen tehdy, pokud má důvodné podezření ze spáchání dopravního přestupku. Z psychologického hlediska jde o mnohem lepší řešení. Řidiči se chovají slušněji, protože vědí, že za dobré chování je policie nebude obtěžovat. Na českých silnicích je ovšem každý výjezd ruletou. Buď vás zastaví, nebo ne, ať už se za volantem chováte jakkoliv.
Otáčení na semaforu – Jakkoliv je toto pravidlo na západ od našich hranic běžnou záležitostí, v Česku se na něj zapomnělo. Policie dokonce otáčení pokutuje. Chybu v navigaci může udělat každý, někdy je zase potřeba se otočit kvůli příjezdu do cíle. Na řadě míst ale značení nutí řidiče vše složitě objíždět místo toho, aby se prostě otočili. Tímto jednoduchým pravidlem lze šetřit nejen čas, ale i palivo a emise.
Foto: Wikipedia
Jan Markovič Jan Markovič
29. 4. 2018 10:32
Odbočit vpravo na červenou, jezdit po dálnici neomezenou rychlostí nebo se nebát zbytečného obtěžování od dopravní police. To vše mohou řidiči v jiných zemích díky silničním pravidlům, která v Česku bohužel nefungují. Vybrali jsme deset nejzajímavějších. Stojí za zvážení, zda by díky nim nebylo ježdění po českých silnicích plynulejší, bezpečnější a méně stresující.
 

Právě se děje

Další zprávy