Čtenáři rozhodli, tahle socialistická auta se líbí nejvíc. Je mezi nimi váš favorit?

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 7. 2023 6:32
Kdo vyráběl nejhezčí auta za železnou oponou? Před časem jsme zveřejnili přehled socialistických aut, která možná nebyla technicky na úrovni západních modelů, doháněla je ale minimálně vnějším vzhledem. Spolu s tím šla ruku v ruce i výzva čtenářům, aby se podělili o názor, která socialistická auta se jim nejvíce líbila. A trochu se to nakonec přetavilo i do osobních vzpomínek.
Foto: Lada

Toljatti, kde v 60. letech vyrostla na zelené louce továrna AvtoVAZ, vyrábějící dodnes modely pod označením Lada, se totiž neproslavilo zdaleka jen Nivou. Žigulík, první model značky, má dodnes spousta lidí v živé paměti, někteří v něm dokonce ještě jezdí. A zatímco původní modely 2101 a kombi 2102 byly vlastně jen mírně upravenou licenční verzí Fiatu 124, už u luxusnějšího modelu 2103 (alias Lady 1500) a později i 2106 (alias Lady 1600) byla vidět výraznější odchylka od italského originálu. Tedy ta vzhledová, technicky to bylo pořád vlastně stejné auto, jen s jiným motorem.

"Pro mnohé moc krásy nepobrala, ale pohodlí a průchodnost po rozbitých cestách vše vynahradily," píše Jiří Šulc. "Několik jsem jich vlastnil a byl jsem spokojen," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy