Čtenáři rozhodli, tahle socialistická auta se líbí nejvíc. Je mezi nimi váš favorit?

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 7. 2023 6:32
Kdo vyráběl nejhezčí auta za železnou oponou? Před časem jsme zveřejnili přehled socialistických aut, která možná nebyla technicky na úrovni západních modelů, doháněla je ale minimálně vnějším vzhledem. Spolu s tím šla ruku v ruce i výzva čtenářům, aby se podělili o názor, která socialistická auta se jim nejvíce líbila. A trochu se to nakonec přetavilo i do osobních vzpomínek.
Foto: AvtoVAZ

Sen ze seriálu

Spousta lidí si vytvoří vztah k nějakému autu skrz seriál nebo film. Jmenujme třeba DeLorean DMC-12 z Návratu do budoucnosti, Pontiac Firebird Trans Am alias KITT z Knight Ridera nebo třeba Toyotu Supra z prvního Rychle a zběsile. A nejinak tomu bylo za minulého režimu i v Československu, jakkoliv tolik zásadních rolí v socialistických audiovizuálních dílech auta nehrála.

Jednou z výjimek byl seriál Návštěvníci, kde si nemalou roli střihla tehdy nová Lada Niva. "Líbila se mi nejvíce, protože mi jako dítěti učarovala v Návštěvnících," vysvětluje Tony Scot svou volbu. A co se týče oblíbenosti Nivy, není rozhodně mezi čtenáři sám. Například Pavel by ruského terénního nezmara dal hned na druhé místo za "erko". Niva je podle něj nadčasová, robustní a spolehlivá.

 

Právě se děje

Další zprávy